Početna strana > Hronika > Rusija uložila veto na produženje misije UN u Gruziji
Hronika

Rusija uložila veto na produženje misije UN u Gruziji

PDF Štampa El. pošta
utorak, 16. jun 2009.

Iskoristivši pravo veta u Savetu bezbednosti UN, Rusija je osujetila planove Zapada o produženju misije UN koja skoro 16 godina nadgleda primirje između Gruzije i otcepljenog regiona Abhazije.

Glasanje o produženju posmatračke misije za godinu dana, ili makar i za dve nedelje kako bi se postigao kompromis, obavljeno je rano jutros, odnosno kasno sinoć po njujorškom vremenu.

Deset članica je glasalo za predlog, a četiri su ostale uzdržane - Kina, Vjetnam, Libija i Uganda, a Rusija protiv. Kao što je to prethodno i najavio, ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin upotrebio je pravo veta.

Čurkin je ponudio glas "za" iz Moskve za produžetak misije na mesec dana ukoliko iz rezolucije UN budu izbačene "sve uvredljive reference" vezane za ime i suverentitet. Zapadne zemlje odbile su taj predlog.

Rusija smatra neprihvatljivim naziv misije - Posmatračka misija UN u Gruziji, i referencu na Gruzijski teritorijalni suverenitet. 

"Razumljivo je da u novim političkim i pravnim uslovima većina imena i termina koji su korišćeni u starim dokumentima sada nisu primenjivi", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji je predložio produžetak misije, izjavio je nakon glasanja da će uprkos "žaljenju" zbog nepostizanja sporazuma, obustaviti misiju.

Mandat misije UN istekao je jutros, i oko 140 vojnih posmatrača i policajaca je počelo da napušta posmatračke punktove u Gruziji.

Gruzijski ambasador u UN Aleksander Lomaja izjavio je da će njegova nacija "ubuduće blisko sarađivati sa prijateljima", uključujući i EU i njenu posmatračku misiju u Gruziji kao i organizacije za zaštitu ljudskih prava koje deluju u Rusiji.

Lomaja je dodao da je "za duboko žaljenje što je misija UN u Gruziji okončana zbog protivljenja samo jedne zemlje".

"Ova misija je pomogla da se smire tenzije i spreče dalji sukobi", rekao je šef britanske diplomatije Dejvid Miliband.

U vreme glasanja u UN, u Tbilisiju je došlo do sukoba između gruzijske policije i aktivista opozicije koji zahtevaju ostavku predsednika Sakašvilija. Više desetina demonstranata je uhapšeno, saopštili su zvaničnici.

Nakon gruzijsko-ruskog rata avgusta prošle godine u Južnoj Osetiji, Rusija je priznala nezavisnost oba otcepljena regiona Gruzije - Južne Osetije i Abhazije.

Gruzija i dalje insistira na celovitosti svoje teritorije.

(RTS)