Početna strana > Hronika > Rusija ujedinjuje svoju autoindustriju
Hronika

Rusija ujedinjuje svoju autoindustriju

PDF Štampa El. pošta
sreda, 26. avgust 2009.

Zbog krize automobilske industrije, Rusija namerava da osnuje novu holding kompaniju pod nazivom "Rosavto", koja će okupiti tri velika domaća proizvođača automobila, rekao zamenik direktora državnog preduzeća "Rašan tehnolodžiz" Igor Zavjalov.

Zamenik direktora državnog konglomerata „Rašan tehnolodžiz" Igor Zavjalov izjavio je televiziji "Vesti 24" da Rusija namerava da osnuje novu holding kompaniju pod nazivom "Rosavto", koja će okupiti tri velika domaća proizvođača automobila, suočena sa dubokom krizom automobilskog sektora u zemlji.

Nova holding korporacija okupiće tri autokompanije u delimično državnom vlasništvu - velikog proizvođača automobila "Avtovaz", "Kamaz" koji izrađuje kamione i proizvođača motora "Avtodizel", rekao je Zavjalov.

Konglomerat "Rašan tehnolodžiz", koji posluje u većem broju sektora, a čija je uprava bliska vladi u Moskvi, poseduje 37,8 odsto kompanije "Kamaz", 25 odsto "Avtovaza" i 30 odsto "Avtodizela", prenele su agencije.

Od inostranih kompanija, francuski "Reno" drži 25 odsto "Avtovaza", a nemački "Dajmler" 10 odsto "Kamaza".

Ruski mediji poslednih dana javljaju da "Rašan tehnolodžiz" razmatra takvo udruživanje kako bi se pomoglo proizvođačima automobila da prežive krizu unapređivanjem njihove efikasnosti i kako bi se omogućilo dobijanje kredita po povoljnijim uslovima.

Analitičar investicione "Alfa banke" sa sedištem u Moskvi Georgij Ivanjin kritikovao je ideju o povezivanju "Avtovaza" i "Kamaza".

„Teško je očekivati popravljanje poslovanja ujedinjavanjem jednog proizvođača putničkih automobila i kompanije koja se bavi izradom kamiona", rekao je Ivanjin, koji smatra da će se time samo usporiti proces donošenja odluka i još više komplikovati struktura upravljanja gigantskom kompanijom.

Ruska autoindustrija, u koju domaće i inostrane kompanije poslednih godina ulažu ogromna sredstva i koja ima jednu od najbržih stopa rasta auto-tržišta u Evropi, teško je pogođena nezapamćenom krizom i drastičnim smanjivanjem potražnje za novim vozilima.

Kompanije "Avtovaz" i "Kamaz" obustavile su proizvodnju u avgustu, kao odgovor na pad prodaje, a "Avtovaz", sa 110.000 zaposlenih, po nepotvrđenim izveštajima, priprema masovno otpuštanje radnika.

(RTS)