Početna strana > Hronika > RSE: Nacrt statuta „Zajednica opština sa srpskom većinom“ - bez izvršnih ovlašćenja, neće ugroziti „nezavisnost i integritet Kosova“
Hronika

RSE: Nacrt statuta „Zajednica opština sa srpskom većinom“ - bez izvršnih ovlašćenja, neće ugroziti „nezavisnost i integritet Kosova“

PDF Štampa El. pošta
subota, 02. decembar 2023.

Iako je još 2013. u Briselu dogovorena Zajednica srpskih opština, a potom precizirana njena ovlašćenja, do danas nije formirana. Umesto da se ispoštuje potpisano, zapadni zvaničnici prave svoju verziju ZSO.

Evropski zvaničnici sačinili su novi nacrt za formiranje Zajednice srpskih opština, koju nazivaju Zajednica sa srpskom većinom.

U dokumentu u koji je imao uvid Radio Slobodna Evropa navodi se da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja i da neće ugroziti "nezavisnost i integritet Kosova".

Nacrt predviđa mogućnost finansijske podrške Srbije, kao i direktan kanal komunikacije ZSO sa vladom takozvanog Kosova preko Ministarstva administracije lokalne samouprave.

Napominje se da će ustavni sud takozvanog Kosova razmatrati dokument.

Prema nacrtu, u nadležnosti ZSO ubraja se pravo da telo donosi odluke, propise, uputstva i deklaracije. Imaće punu nadležnost na lokalnom nivou u oblasti ekonomskog razvoja, prostornog planiranja, zdravlja, obrazovanja i zaštite kulturnog i verskog identiteta.

Po pitanju odnosa sa centralnim vlastima piše da ZSO neće na bilo koji način podrivati ustavni i pravni odnos centralnih i lokalnih vlasti u ispunjavanju svojih ciljeva. Odnos će, navodi se, biti zasnovan na međusobnoj saradnji i razmeni informacija u duhu promocije demokratije, multietničnosti i integrisanog društva u skladu sa važećim zakonima Prištine.

Zajednica ima pravo da pokreće ili bude strana u postupcima pred sudovima, uključujući ustavni sud takozvanog Kosova, ukoliko odluke ili potezi bilo koje institucije utiču na vršenje njenih ovlašćenja u skladu sa statutom.

Organizacija i budžet

Prema nacrtu, ZSO bi pored svojih simbola trebalo da ima skupštinu, predsednika i potpredsednika, savetodavno veće, administraciju i kancelariju za žalbe.

Glavni organ bi trebalo da bude skupština, koja usvaja predloge, izmene ili dopune statuta, donosi pravilnike, odluke i deklaracije.

Skupština takođe imenuje i razrešava predsednika i potpredsednike. Podrazumeva se da ZSO ima najmanje dva potpredsednika. Članove biraju članovi Skupština opština koje su članice ZSO.

Sedište bi trebalo da bude u Severnoj Mitrovici.

Po pitanju finansiranja, predviđeno je da ZSO ima svoj budžet kojim raspolaže "odgovorno i transparentno". Precizira se da mora da ima račun u nekoj banci koju je licencirala Centralna banka tzv. Kosova.

Dakle, može da se finansira iz sopstvenog budžeta, doprinosa svojih članica, centralnih institucija, donacija, kao i finansijske podrške drugih domaćih ili međunarodnih institucija, uključujući Beograd.

Predviđeno je da budžet i rashodi budu pod nadzorom EU u periodu od pet godina.

Zajednicu bi trebalo da čini deset opština sa srpskom većinom: Gračanica, Štrpci, Pasjane, Ranilug, Klokot, Novo Brdo, Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

ZSO može, ako želi, da se priključi bilo koja druga opština na Kosovu i Metohiji.

Šta su novine

Akcenat se stavlja na pitanja upravljanja obrazovnim i zdravstvenim institucijama, piše Radio Slobodna Evropa. Škole i zdravstvene institucije su pod nadležnošću srpskih ministarstava.

Statut predviđa da ove institucije postanu privatne pod okriljem ZSO, a da Srbija pruža "finansijski doprinos".

One će dobiti dozvole, odnosno licence za rad u skladu sa prištinskim zakonom. Postojao bi standard "izdavanja duplih diploma", prištinskih i srpskih koje bi priznavali i Beograd i Priština.

Nije jasno kako bi izgledao obrazovni program, jer postoji suprotno stanovište po pitanju istorije i geografije. Ipak, predviđeno je da ZSO ima punu nadležnost po pitanju obrazovne i zdravstvene politike.

Obrazovne i zdravstvene institucije mogu da koriste prostorije čiju je izgradnju finansirala Srbija, stoji u nacrtu.

ZSO bi, prema statutu, trebalo da promoviše i štiti prava članica u oblasti kulture, jezika i religije. To znači finansiranje projekata vezanih za kulturno nasleđe u okviru "administrativnih granica" ZSO, održavanje, rehabilitaciju ili konstrukciju kulturnog nasleđa.

Puna nadležnost na lokalnom nivou je predviđena i za urbano i ruralno prostorno planiranje.

Nacrt statuta predviđa i povratak raseljenih u skladu sa Uredbom iz 2008.

(RT Balkan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner