Početna strana > Hronika > Rosin: NATO se neće izvinjavati zbog crnogorskih žrtava tokom bombardovanja
Hronika

Rosin: NATO se neće izvinjavati zbog crnogorskih žrtava tokom bombardovanja

PDF Štampa El. pošta
petak, 19. jun 2009.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO za operacije ambasador Lorens Rosin, izjavio da pogibija šest civila na severu Crne Gore, nije nešto zbog čega je NATO srećan, ali se zbog toga Alijansa neće izvinjavati, iako žali zbog ljudskih žrtava.

Pogibija šest civila na severu Crne Gore nije nešto zbog čega je NATO srećan, ali mi se zbog toga nećemo izvinjavati, iako jako žalimo zbog ljudskih žrtava, rekao je pomoćnik generalnog sekretara NATO, ambasador Lorens Rosin, u razgovoru za podgoričke "Vijesti".

"Nažalost, neke stvari koje su se desile severu Crne Gore,  kada su poginuli civili, to nikako nije bila namera Alijanse. To je svakako nešto zbog čega niko u NATO nije srećan, već vrlo nesrećan. Ali NATO je posle toga preuzeo mnogo, mnogo mera da se to više ne ponovi. I mislim da smo uspeli", rekao je Rosin.

To je bio, dodao je, "komplikovan konflikt, i mislim da smo bili vrlo uspešni i da smo doneli mnogo stabilnosti ovom regionu".

"Priznajemo da je bilo gubitaka. Svestan sam da ljudi u Crnoj Gori to dobro pamte, ali isto tako moraju da se sete i razloga zašto se to desilo. Da to nije bilo samo zato što se neki britanski, francuski ili američki zvaničnik probudio jednog jutra i rekao 'ajde da bombardujemo tamo'.

Već zbog toga što Miloševićev režim nije bio demokratski, a to nisu današnja Crna Gora, pa ni Srbija, ali tada su oni pokrenuli rat i mi nismo imali alternativu nego ono što smo tada uradili. Mi se ne izvinjavamo, ali je sigurno da žalimo zbog ljudskih žrtava", rekao je pomoćnik generalnog sekretara NATO.

Generalnan stav NATO je da mora biti većinska podrška građana da bi neka zemlja mogla postati članica saveza, rekao je Rosin komentarišući činjenicu da svega jedna trećina građana Crne Gore podržava članstvo u Alijansi i da je NATO bombardovanje jedan od ključnih razloga.

"U mnogim zemljama regiona, pa i u mnogim zemljama sveta,  bilo je konflikta. I posle toga postoji period prilagođavanja. Ali svet ide dalje, i moje je mišljenje da će potreba da Crna Gora bude deo evroatlantske zajednice, ne samo EU, već i NATO, vremenom postati jasnija građanima",  rekao je Rosin.

Dodao je da ne samo da je očigledno da će to morati da bude slobodna volja crnogorskih građana, nego da je to jako važno i za savez. Jer kada se neka država priključi NATO,  podsetio je Rosin, to takođe znači i da će imati neke odgovornosti i obaveze, a ne samo koristi.

Rosin, je bio šef prve američke diplomatske misije na Kosovu na proleće 1999. godine, posle toga i ambasador u Hrvatskoj, a u kabinetu nekadašnje državne sekretarke Medlin Olbrajt na čelu Direktorata za Balkan. Takođe, Rosin je bio i na čelu američke delegacije na konferenciji u Rambujeu.

(RTS)