Хроника

Росин: НАТО се неће извињавати због црногорских жртава током бомбардовања

Штампа
петак, 19. јун 2009.

Помоћник генералног секретара НАТО за операције амбасадор Лоренс Росин, изјавио да погибија шест цивила на северу Црне Горе, није нешто због чега је НАТО срећан, али се због тога Алијанса неће извињавати, иако жали због људских жртава.

Погибија шест цивила на северу Црне Горе није нешто због чега је НАТО срећан, али ми се због тога нећемо извињавати, иако јако жалимо због људских жртава, рекао је помоћник генералног секретара НАТО, амбасадор Лоренс Росин, у разговору за подгоричке "Вијести".

"Нажалост, неке ствари које су се десиле северу Црне Горе,  када су погинули цивили, то никако није била намера Алијансе. То је свакако нешто због чега нико у НАТО није срећан, већ врло несрећан. Али НАТО је после тога преузео много, много мера да се то више не понови. И мислим да смо успели", рекао је Росин.

То је био, додао је, "компликован конфликт, и мислим да смо били врло успешни и да смо донели много стабилности овом региону".

"Признајемо да је било губитака. Свестан сам да људи у Црној Гори то добро памте, али исто тако морају да се сете и разлога зашто се то десило. Да то није било само зато што се неки британски, француски или амерички званичник пробудио једног јутра и рекао 'ајде да бомбардујемо тамо'.

Већ због тога што Милошевићев режим није био демократски, а то нису данашњa Црна Гора, па ни Србија, али тада су они покренули рат и ми нисмо имали алтернативу него оно што смо тада урадили. Ми се не извињавамо, али је сигурно да жалимо због људских жртава", рекао је помоћник генералног секретара НАТО.

Генералнан став НАТО је да мора бити већинска подршка грађана да би нека земља могла постати чланица савеза, рекао је Росин коментаришући чињеницу да свега једна трећина грађана Црне Горе подржава чланство у Алијанси и да је НАТО бомбардовање један од кључних разлога.

"У многим земљама региона, па и у многим земљама света,  било је конфликта. И после тога постоји период прилагођавања. Али свет иде даље, и моје је мишљење да ће потреба да Црна Гора буде део евроатлантске заједнице, не само ЕУ, већ и НАТО, временом постати јаснија грађанима",  рекао је Росин.

Додао је да не само да је очигледно да ће то морати да буде слободна воља црногорских грађана, него да је то јако важно и за савез. Јер када се нека држава прикључи НАТО,  подсетио је Росин, то такође значи и да ће имати неке одговорности и обавезе, а не само користи.

Росин, је био шеф прве америчке дипломатске мисије на Косову на пролеће 1999. године, после тога и амбасадор у Хрватској, а у кабинету некадашње државне секретарке Медлин Олбрајт на челу Директората за Балкан. Такође, Росин је био и на челу америчке делегације на конференцији у Рамбујеу.

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]