Početna strana > Hronika > Prva "Parada ponosa" u Novom Sadu 17. maja na Trgu Republike, šetnji predhodi i prva "Novosadska nedelja ponosa" koja počinje 13. maja
Hronika

Prva "Parada ponosa" u Novom Sadu 17. maja na Trgu Republike, šetnji predhodi i prva "Novosadska nedelja ponosa" koja počinje 13. maja

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. april 2019.

 Novi Sad -- Prva Parada ponosa u Novom Sadu biće organizovana 17. maja na Trgu Republike.

Samoj šetnji prethodiće i prva Novosadska nedelja ponosa koja će početi 13. maja, saopštili su danas organizatori.

Grupa "IZAĐI" iz Novog Sada navela je da će ;aktivnosti tokom Novosadske nedelje ponosa biti organizovani od 13. do 17. maja u nekoliko javnih prostora u tom mestu, dok se prvi Novosadski prajd organizuje u petak 17. maja u 12 časova na Trgu Republike u Novom Sadu.

Kako je ta grupa kazala, Novosadska nedelja ponosa i Novosadski prajd organizuju se uz podršku Grada Novog Sada i Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019.

"Ciljevi Novosadske nedelje ponosa i Novosadskog prajda su ukazivanje na položaj LGBTI+ populacije i ostvarivanje prava koja su zagarantovana Ustavom Srbije, podizanje vidljivosti te ranjive grupe u Novom Sadu, osnaživanje lokalnog i pokrajinskog LGBTI+ pokreta i aktivista, osnaživanje mladih LGBTI+ osoba", navela je grupa "IZAĐI".

Ta grupa je navela da ovom manifestacijom želi da poveća razumevanje i zatraži podršku većinske populacije za LGBTI+ osobe, kroz zajedničko učestvovanje u svim aktivnostima.

Novosadska nedelja ponosa zakazana je u nedelji obeležavanja Medjunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT).

(Beta)