Početna strana > Hronika > Prošle godine u Srbiji poginula 53 radnika zbog povrede na radu - najviše od 2006.
Hronika

Prošle godine u Srbiji poginula 53 radnika zbog povrede na radu - najviše od 2006.

PDF Štampa El. pošta
sreda, 23. januar 2019.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula izjavila je danas da je u 2018. godini u Srbiji 53 radnika poginulo zbog povrede na radu, kao i da je u prethodnih godinu dana pravnim licima i preduzetnicima oduzeto šest licenci za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu.

Od 53 poginulih 15 je bilo u građevinarstvu, a 13 u prerađivačkoj industriji, rekla je Furtula novinarima posle sastanka sa pravnim licima i preduzetnicima koji imaju licencu za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu.

Ona je rekla da se od ukupnog broja poginulih na radnom mestu 58 odsto desilo u građevinarstvu i prerađivačkoj industriji.

Ostali poginuli radnici radili su u saobraćaju, metalskoj industriji, u sektoru skladištenja.

Ona je rekla da od 2006. godine, kada je poginulo 54 radnika, nije stradalo ovoliko radnika na radnom mestu.

Furtula je rekla da je nadzorom utvrđeno da je "svega 30 odsto pravnih lica i preduzetnika svoj posao obavljalo u skladu sa zakonom" i da su za one koji nisu radili u skladu sa zakonom naložene mere za otklanjanje nedostataka.

Ona je rekla da 344 pravnih lica, odnosno preduzetnika, ima licencu za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je u 2018. godini povećan broj radnika stradalih na radnom mestu, što je alarmantno.

"Činićemo sve da toga više ne bude ili da bude manje. Bićemo zadovoljni jedino kada ih uopšte ne bude ukoliko je to moguće", rekao je Đorđević.

Đorđević je rekao da je više smrtnih slučajeva radnika zbog veće radne angažovanosti i većeg broja gradilišta, "što ne bi trebalo da bude opravdanje".

Najavio je i da će ove godine biti više inspekcijskih nadzora nego u 2018. godini.

Prema njegovim rečima, jedan od prioriteta Vlade Srbije poboljšanje uslova rada i bezbednosti radnika.

On očekuje da će na sednici Vlade Srbije, u sledeći četvrtak, biti doneta odluka da 2019. godina bude proglašena godinom bezbednosti i zdravlja na radu.

Đorđević je rekao da je do sada dosta toga urađeno, da je doneto 56 podzakonskih akata i najavio da će ove godine biti doneti zakoni o bezbednosti i zdravlju na radu i o osiguranju u slučaju povrede na radu.

"Cilj je zaštita radnika. Želimo kao država da pokažemo da smo odlučni u borbi protiv onih koji zloupotrebljavaju zakon i ne pridržavaju ga se", rekao je Đorđević.

Đorđević je rekao i da je urađen Nacrt zakona o pravima boraca i da bi trebalo da počne javna rasprava o njemu.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner