петак, 26. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Генерал-мајор ЈНА Миле Мркшић преминуо у затвору у Лисабону
Хроника

Генерал-мајор ЈНА Миле Мркшић преминуо у затвору у Лисабону

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 16. август 2015.

Бивши генерал-мајор Југословенске народне армије и командант војске Републике Српске Крајине Миле Мркшић преминуо је данас после дуге и тешке болести у затвору у Лисабону, где је издржавао затворску казну по пресуди Хашког трибунала 2007. године, сазнаје НСПМ.

Мркшић је рођен 1947. године у Вргинмосту, а као официр ЈНА учествовао је у бици за Вуковар 1991. године. Након битке за Вуковар унапређен је у генерал-мајора ЈНА, а касније је постао врховни командант Српске војске Крајине маја 1995. године. Пензионисан је након пораза крајишке војске августа 1995. године.

Мркшић је оптужен 1995. заједно са Мирославом Радићем, Веселином Шљиванчанином и Славком Докмановићем пред Међународним судом за ратне злочине у бившој Југославији као одговоран за масовно убиство више од 260 лица на Овчари у околини Вуковара.

Добровољно се предао Хашком трибуналу 15. маја 2002. и истог дана је пребачен у притвор. Суђење је почело октобра 2005, а 27. септембра 2007, судско веће га је осудило на 20 година затвора за помагање и подржавање мучења, окрутног поступања и убиства 194 хрватска заробљеника на Овчари 20. новембра 1991. године.

(НСПМ)

Умро Миле Мркшић

Бивши командант војске Републике Српске Крајине генерал-мајор Миле Мркшић преминуо је јуче у затвору у Португалу, где је служио казну за ратне злочине почињене у Вуковару, јавио је РТС.

Мркшића је 2007. године Хашки трибунал осудио на 20 година затвора за помагање и подржавање мучења, окрутног поступања и убиства 194 хрватска заробљеника на фарми Овчара 20. новембра 1991.

Њега је тај суд 1995. године оптужио да је заједно са Мирославом Радићем, Веселином Шљиванчанином и Славком Докмановићем одговоран за масовно убиство више од 260 лица на Овчари, недалеко од Вуковара.

Добровољно се предао Хагу 2002. године, а суђење му је почело 2005. и трајало две године.

Београдски медији јуче су пренели писмо Мркшићеве ћерке у ком се наводи да је Мркшић тешко болестан и да је породица 31. јула затражила од Хашког трибунала и надлежних министарстава у Србији да га пусти на привремену слободу ради лечења, али да нису добили одговор.

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић најавио је у суботу да ће 17. августа затражити да Мркшић, који се од 2012. године налази на одслужењу затворске казне у Лисабону, буде хитно пуштен ради лечења у Србији.

"Разговарао сам са супругом Мркшића и амбасадором Србије у Португалији. Он је озбиљно болестан и у понедељак ћу тражити да се из хуманитарних разлога хитно пусти на лечење у Србију", рекао је Љајић Тањугу.

Миле Мркшић је рођен 1947. године у Вргинмосту, а као официр ЈНА учествовао је у борби за Вуковар 1991. Године.

Након те битке за Вуковар унапређен је у генерал-мајора ЈНА, а касније је постао врховни командант Српске војске Крајине маја 1995. године. Он је пензионисан након пораза крајишке војске августа 1995. године.

Мркшић је оптужен 1995. заједно са Мирославом Радићем, Веселином Шљиванчанином и Славком Докмановићем пред Међународним судом за ратне злочине у бившој Југославији као одговоран за масовно убиство више од 260 лица на Овчари, недалеко од Вуковара.

Он се добровољно предао Хашком трибуналу 15. маја 2002. године и истог дана је пребачен у притвор.

Суђење је почело октобра 2005. године, а 27. септембра 2007, судско веће Хашког трибунала осудило је Мркшића на 20 година затвора за помагање и подржавање мучења, окрутног поступања и убиства 194 хрватска заробљеника на фарми Овчара 20. новембра 1991. године.

(Бета-Танјуг-РТС)

Блиц: Апел ћерке Милета Мркшића - Отац ми умире, омогућите му да се лечи у Србији (14.08.2015)

Породица Милета Мркшића, бившег генерала ЈНА који по пресуди Међународног суда за ратне злочине у Хагу служи затворску казну у Лисабону, апеловала је на надлежне да омогуће да он буде привремено пуштен на лечење у Србију јер је у изузетно тешком здравственом стању.

Осуђен на 20 година: Миле Мркшић након суђења у Хагу од 2012. издржава затворску казну у Лисабону

- Мој отац је од 22. јула ове године у затворској болници, а као разлози за хитно пребацивање и боравак тамо су навођени астма и физичка исцрпљеност. За све ово време, управа затвора нам је омогућила један телефонски позив током којег смо га једва разумели, јер је изузетно отежано говорио. Током тестирања му је утврђена израслина на левом плућном крилу, а 12. авугуста установљено је да болује од карцинома плућа - каже Марија Мркшић, ћерка Милета Мркшића.

Мркшићево здравствено стање потом је погоршано, а ћерка је од данас у Лисабону успела је да га накратко види, након чега се јавила "Блицу".

- Тату скоро да нисам препознала. Добија кисеоник кроз цевчице, храну одбија, драстично је смршао, до анорексичног стања, не може да говори. У видно је запуштеном здравственом стању и слободно могу рећи да умире. Доктори су потврдили да је стање критично, да су процене лоше и да сваког трена може да умре - очајна је Марија Мркшић.

Пошто затворска болница нема услова за лечење тешко оболелих, наводи Марија Мркшић, као и због језичке баријере, тешкоће у добијању информација о здравственом стању и физичку раздвојеност, породица је још 31. јула тражила помоћ.

- Обратили смо се надлежним министарствима у РС и Трибуналу у Хагу са молбом за помоћ и стварање услова за његово привремено пуштање на лечење у Србију из хуманитарних разлога - истиче Марија Мркшић.

(Блиц)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер