Početna strana > Hronika > Posle gašenja naloga Donalda Trampa na Tviteru i uklanjanja aplikacije Parler, za samo četiri dana više od pola miliona Amerikanaca preuzelo aplikaciju Telegram
Hronika

Posle gašenja naloga Donalda Trampa na Tviteru i uklanjanja aplikacije Parler, za samo četiri dana više od pola miliona Amerikanaca preuzelo aplikaciju Telegram

PDF Štampa El. pošta
sreda, 13. januar 2021.

 Više od pola miliona Amerikanaca preuzelo je aplikaciju Telegram za samo četiri dana, posle gašenja naloga Donalda Trampa na Tviteru i uklanjanja aplikacije Parler. Telegram je tako postao druga najtraženija aplikacija u Americi jer Amerikanci traže alternativu velikim korporativnim društvenim mrežama.

Tako je Telegram počeo da koristi i sin američkog predsednika, Donald Tramp junior, kao i njegova saradnica, nekadašnja tužiteljka Sidni Pauel, piše britanski Telegraf.

Britanski list navodi da je Telegram, društvena mreža i servis za sigurnu razmenu poruka, koja je nastala u Rusiji, preuzeta 545.000 puta u periodu između srede 6. januara i nedelje 9. januara, tri puta više nego u istom periodu prethodne nedelje.

Telegram, inače, ima napredne sigurnosne opcije, kao što su samouništavajuće poruke i omogućava korisnicima privatnost, pa je postao tražena alternativa Tviteru i Fejsbuku, koje mnogi optužuju za cenzuru i kršenje privatnosti.

Kako navodi „Njujork tajms“, masovni egzodus Amerikanaca ka drugim društvenim mrežama usledio je jer je njih teže kontrolisati nego tradicionalne, kao što su Fejsbuk ili Tviter, ali i zbog politike kažnjavanja korisnika koju sprovode mejnstrim društvene mreže.

Britanski list navodi da Telegram u isto vreme omogućava bezbednu razmenu poruka, kao na primer „vocap“, čija je privatnost sada dovedena u pitanje, ali istovremeno daje mogućnost pravljenja kanala kojima se može obraćati korisnicima, te javnih četova, koje može da prati i do 200.000 korisnika.

Telegram je uz poslednja 72 sata dobio 25 miliona novih korisnika, rekao je osnivač Telegrama Pavel Durov.

„U prvoj nedelji januara, Telegram je prešao 500 miliona aktivnih korisnika mesečno“, naveo je Durov na svom Telegram kanalu, preneo je AFP.

Objasnio je da je 38 odsto novih korisnika došlo iz Azije, 27 iz Evrope, 21 iz Latinske Amerike, 8 odsto sa Bliskog Istoka i iz Severne Afrike.

 Erdogan otvorio nalog na Telegramu: Za pet sati dobio više od 100 hiljada pratilaca

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan objavio je 12. januara prvi „post“ na svom kanalu na Telegramu. Turski lider je svoje pratioce pozdravio fotografijom sa mačkom.

Na fotografiji je mačka u prvom planu, a turski lider u pozadini.

„Hvala vam pratite naš kanal na Telegramu. Danas smo otvorili i novi kanal na drugoj platformi – BIP“, napisao je Erdogan.

Kanal turskog lidera već je prošao postupak verifikacije od strane administracije platforme i dobio više od 50 hiljada pratilaca u prvih 3,5 sata nakon registracije. Do 21 čas više od sto hiljada korisnika Telegrama zapratilo je Erdogana.

Erdoganova administracija je 10. januara prekinula da koristi Vocap, jer je 4. januara ovaj mesindžer promenio uslove korišćenja, koji sada zahtevaju od korisnika da svoje podatke prebace na Fejsbukov sistem oglašavanja kako bi se analizirale njihove navike i preference.

U Turskoj ljudi masovno prelaze na mesindžer BIP. Kako je navela agencija Anadolija, ova platforma privukla je više od 1,12 miliona novih korisnika za samo 24 sata nakon ažuriranja politike privatnosti Vocapa.

Osim toga, stanovnici Turske pokrenuli su na Tviteru u znak protesta zbog novog ugovora o korišćenju haštag #DeletingWhatsApp (brišemo vocap).

(Sputnik)