Хроника

После гашења налога Доналда Трампа на Твитеру и уклањања апликације Парлер, за само четири дана више од пола милиона Американаца преузело апликацију Телеграм

Штампа
среда, 13. јануар 2021.

 Више од пола милиона Американаца преузело је апликацију Телеграм за само четири дана, после гашења налога Доналда Трампа на Твитеру и уклањања апликације Парлер. Телеграм је тако постао друга најтраженија апликација у Америци јер Американци траже алтернативу великим корпоративним друштвеним мрежама.

Тако је Телеграм почео да користи и син америчког председника, Доналд Трамп јуниор, као и његова сарадница, некадашња тужитељка Сидни Пауел, пише британски Телеграф.

Британски лист наводи да је Телеграм, друштвена мрежа и сервис за сигурну размену порука, која је настала у Русији, преузета 545.000 пута у периоду између среде 6. јануара и недеље 9. јануара, три пута више него у истом периоду претходне недеље.

Телеграм, иначе, има напредне сигурносне опције, као што су самоуништавајуће поруке и омогућава корисницима приватност, па је постао тражена алтернатива Твитеру и Фејсбуку, које многи оптужују за цензуру и кршење приватности.

Како наводи „Њујорк тајмс“, масовни егзодус Американаца ка другим друштвеним мрежама уследио је јер је њих теже контролисати него традиционалне, као што су Фејсбук или Твитер, али и због политике кажњавања корисника коју спроводе мејнстрим друштвене мреже.

Британски лист наводи да Телеграм у исто време омогућава безбедну размену порука, као на пример „воцап“, чија је приватност сада доведена у питање, али истовремено даје могућност прављења канала којима се може обраћати корисницима, те јавних четова, које може да прати и до 200.000 корисника.

Телеграм је уз последња 72 сата добио 25 милиона нових корисника, рекао је оснивач Телеграма Павел Дуров.

„У првој недељи јануара, Телеграм је прешао 500 милиона активних корисника месечно“, навео је Дуров на свом Телеграм каналу, пренео је АФП.

Објаснио је да је 38 одсто нових корисника дошло из Азије, 27 из Европе, 21 из Латинске Америке, 8 одсто са Блиског Истока и из Северне Африке.

 Ердоган отворио налог на Телеграму: За пет сати добио више од 100 хиљада пратилаца

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган објавио је 12. јануара први „пост“ на свом каналу на Телеграму. Турски лидер је своје пратиоце поздравио фотографијом са мачком.

На фотографији је мачка у првом плану, а турски лидер у позадини.

„Хвала вам пратите наш канал на Телеграму. Данас смо отворили и нови канал на другој платформи – БИП“, написао је Ердоган.

Канал турског лидера већ је прошао поступак верификације од стране администрације платформе и добио више од 50 хиљада пратилаца у првих 3,5 сата након регистрације. До 21 час више од сто хиљада корисника Телеграма запратило је Ердогана.

Ердоганова администрација је 10. јануара прекинула да користи Воцап, јер је 4. јануара овај месинџер променио услове коришћења, који сада захтевају од корисника да своје податке пребаце на Фејсбуков систем оглашавања како би се анализирале њихове навике и преференце.

У Турској људи масовно прелазе на месинџер БИП. Како је навела агенција Анадолија, ова платформа привукла је више од 1,12 милиона нових корисника за само 24 сата након ажурирања политике приватности Воцапа.

Осим тога, становници Турске покренули су на Твитеру у знак протеста због новог уговора о коришћењу хаштаг #DeletingWhatsApp (бришемо воцап).

(Спутник)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]