Početna strana > Hronika > Poslanica Levice u Bundestagu Žaklin Nastić: Lajčak je nemački čovek, Berlin samo želi da Srbija prizna nezavisnost Kosova
Hronika

Poslanica Levice u Bundestagu Žaklin Nastić: Lajčak je nemački čovek, Berlin samo želi da Srbija prizna nezavisnost Kosova

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 23. novembar 2020.

 Poslanica Levice u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić smatra da Berlin samo želi da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

To znači, dodaje ona, da Berlin želi da Srbija prihvati granice koje zahteva Priština.

Ona ističe da Srbija ne može da se u zaštiti svojih interesa na KiM osloni ni na kakvu podršku Berlina, jer Nemačkoj nije stalo do rešenja konflikta i da ona na Balkanu samo sledi sopstvene interese.

"Kada se činilo da su se vlade u Beogradu i Prištini dogovorile oko razmene teritorija, Berlin je to odbio. Nemačkoj vladi nije stalo do rešenja konflikta, već do sprovođenja sopstvenih ciljeva", ukazala je Nastić.

Kada se činilo da su se vlade u Beogradu i Prištini dogovorile oko razmene teritorija, Berlin je to odbio. Nemačkoj vladi nije stalo do rešenja konflikta, već do sprovođenja sopstvenih ciljeva

Na pitanje da li Srbija može li se očekivati da Nemačka u interesu postizanja konačnog dogovora uzme u obzir i srpske interese i podrži kompromisno rešenje za Kosovo Nastić je uverena da Srbija ne može da se osloni ni na kakvu podršku Berlina.

"Nemačka vlada je protekle tri decenije podržavala svaku promenu granica na uštrp Jugoslavije i Srbije i odbijala svako pomeranje granice u korist Srbije. Nezavisno od toga da li se radi o Republici Srpskoj ili severu Kosova. Nemačka vlada, čini se, da je zadovoljna kakvo je sadašnje stanje na Balkanu i nije spremna na kompromis, čak iako bi se vlade u Beogradu i Prištini dogovorile", ukazala je ona.

Ona skreće pažnju i na to da Nemačka u EU igra najvažniju ulogu u rešavanju kosovskog pitanja, i napominje da od specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka ne treba očekivati da će se izjasniti protiv nemačkih ciljeva na Balkanu.

"Ovaj Slovak je apsolvirao obuku na DŽordž Maršal Evropskom centru za bezbednosne studije na jugu Nemačke i zauzima u Maršal fondu Nemačke, kao i Fondaciji Helmut Ssmit funkcije. On je čovek nemačke vlade", tvrdi Nastić.

Nastić se,na pitanje kako kometariše odbrane lidera lidera Kosova, optuženih za ratne zločine, pre svega Hašima Tačija i drugih vodja OVK - da je OVK zajedno sa SAD, NATO i EU stvorala "državu" Kosovo - kaže da se po prvi put slaže sa izjavom Tačija. "Zemlje EU I SAD - bolje rečeno NATO - su bombardovale Jugoslaviju I OVK im je poslužila kako kopnena snaga.

Nakon bombardovanja, koje je bilo suprotno međunarodnom pravu, vojska NATO je umarširala i nagradila OVK, time što njihove vodje, na primer, nije gonila zbog zločina i ratnih zločina, već je stvorila para-državu i predala je OVK." kaže Nastić.

Ona dodaje da je dobro i ispravno što se vodi istraga protiv Tačija i drugih vođa OVK, ali, kaže da je nažalost, do toga je došlo prekasno", rekla je Nastić za Tanjug.

Berlin je, prema njenim rečima, od početka imao neslavnu ulogu u razbijanju Jugoslavije.

(Tanjug)