Хроника

Посланица Левице у Бундестагу Жаклин Настић: Лајчак је немачки човек, Берлин само жели да Србија призна независност Косова

Штампа
понедељак, 23. новембар 2020.

 Посланица Левице у немачком Бундестагу Жаклин Настић сматра да Берлин само жели да Србија призна независност Косова.

То значи, додаје она, да Берлин жели да Србија прихвати границе које захтева Приштина.

Она истиче да Србија не може да се у заштити својих интереса на КиМ ослони ни на какву подршку Берлина, јер Немачкој није стало до решења конфликта и да она на Балкану само следи сопствене интересе.

"Када се чинило да су се владе у Београду и Приштини договориле око размене територија, Берлин је то одбио. Немачкој влади није стало до решења конфликта, већ до спровођења сопствених циљева", указала је Настић.

Када се чинило да су се владе у Београду и Приштини договориле око размене територија, Берлин је то одбио. Немачкој влади није стало до решења конфликта, већ до спровођења сопствених циљева

На питање да ли Србија може ли се очекивати да Немачка у интересу постизања коначног договора узме у обзир и српске интересе и подржи компромисно решење за Косово Настић је уверена да Србија не може да се ослони ни на какву подршку Берлина.

"Немачка влада је протекле три деценије подржавала сваку промену граница на уштрп Југославије и Србије и одбијала свако померање границе у корист Србије. Независно од тога да ли се ради о Републици Српској или северу Косова. Немачка влада, чини се, да је задовољна какво је садашње стање на Балкану и није спремна на компромис, чак иако би се владе у Београду и Приштини договориле", указала је она.

Она скреће пажњу и на то да Немачка у ЕУ игра најважнију улогу у решавању косовског питања, и напомиње да од специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака не треба очекивати да ће се изјаснити против немачких циљева на Балкану.

"Овај Словак је апсолвирао обуку на Џорџ Маршал Европском центру за безбедносне студије на југу Немачке и заузима у Маршал фонду Немачке, као и Фондацији Хелмут Ссмит функције. Он је човек немачке владе", тврди Настић.

Настић се,на питање како кометарише одбране лидера лидера Косова, оптужених за ратне злочине, пре свега Хашима Тачија и других водја ОВК - да је ОВК заједно са САД, НАТО и ЕУ створала "државу" Косово - каже да се по први пут слаже са изјавом Тачија. "Земље ЕУ И САД - боље речено НАТО - су бомбардовале Југославију И ОВК им је послужила како копнена снага.

Након бомбардовања, које је било супротно међународном праву, војска НАТО је умарширала и наградила ОВК, тиме што њихове водје, на пример, није гонила због злочина и ратних злочина, већ је створила пара-државу и предала је ОВК." каже Настић.

Она додаје да је добро и исправно што се води истрага против Тачија и других вођа ОВК, али, каже да је нажалост, до тога је дошло прекасно", рекла је Настић за Танјуг.

Берлин је, према њеним речима, од почетка имао неславну улогу у разбијању Југославије.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]