Početna strana > Hronika > Politika: Mohamed Dahlan dobio srpsko državljanstvo jer je povezao Srbiju sa Emiratima
Hronika

Politika: Mohamed Dahlan dobio srpsko državljanstvo jer je povezao Srbiju sa Emiratima

PDF Štampa El. pošta
sreda, 04. februar 2015.

Mohamed Dahlan, lični savetnik prestolonaslednika Abu Dabija, dobio je srpsko državljanstvo, potvrdio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prošlonedeljno pisanje Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN). Dačić je ujedno potvrdio i ono što je pre pet meseci pisala „Politika”: da je upravo Dahlan ključna osoba koja je povezala Srbiju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

– Imajući u vidu da je Dahlan bio angažovan na uspostavljanju dobrih odnosa između UAE i Srbije, ne verujem da to može bilo kakav loš signal da pošalje bilo kome – kazao je Dačić.

Ko je zapravo Mohamed Dahlan, čovek sa srpskim i crnogorskim pasošem u džepu i ordenom srpske zastave drugog stepena i kako je ovdašnja javnost počela da se raspituje o njemu? Povod da „Politika” istraži ko je Palestinac koga je u proleće 2013. godine odlikovao predsednik Tomislav Nikolić bio je negativno intoniran tekst koji je o njemu letos objavio „Middle East Eye”, Hamasu blizak portal na engleskom jeziku koji objavljuje vesti u vezi sa s Bliskim istokom.

Gotovo kompletna Dahlanova biografija nalazi se u depešama „Vikiliksa”. Da je bio vrlo rado viđen gost američkih diplomata svedoči činjenica da je njegovo ime spomenuto u više od 50 depeša. Ovako izgleda njegov životni put, koji je „Politika” rekonstruisala sa stranica Vikiliksa:

Rođen je 1961. godine u izbegličkoj porodici iz Hamame. Rano je počeo da se bavi politikom, pre nego što je navršio 20 godina postao je jedan od utemeljivača El Fataha u Gazi, a do 25. godine hapšen je čak 11 puta. Kao učesnik intifade, 1988. je prognan u Tunis da bi po povratku došao na čelo palestinskih snaga bezbednosti i na položaj savetnika za nacionalnu bezbednost Jasera Arafata, sa kojim se razišao 2002. godine. Bio je i palestinski ministar odbrane i ministar civilnih poslova, a poznat je i po tome što je organizovao najveći miting pristalica Fataha 2007. godine, da bi kasnije bio predstavnik u pregovorima koji su rezultirali sporazumom sa Hamasom, gde su se obe strane dogovorile da zaustave vojne sukobe i formiraju vladu nacionalnog jedinstva. U martu 2007. Mahmud Abas imenovao ga je za vođu Saveta za nacionalnu bezbednost kako bi nadgledao sve snage bezbednosti na palestinskoj teritoriji.

Međutim, uz američku pomoć, Dahlan je organizovao paravojne jedinice od nekoliko hiljada boraca i lobirao u Izraelu da Fatahove snage dobiju veliku količinu oružja i municije za borbu protiv Hamasa. Vlada Hamasa preduhitrila je ovaj potez izvršivši kontraudar. To je rezultiralo Dahlanovom ostavkom na položaj savetnika za nacionalnu bezbednost. Tokom borbi koje su usledile Hamas je srušio njegovu porodičnu kuću, a njegove snage su prognane iz Gaze.

Beogradski tabloidi nazivaju Dahlana „glavnim rivalom palestinskog predsednika Mahmuda Abasa”, ali se čini da je to u najmanju ruku preuveličavanje. Njegov kredibilitet u Palestini narušile su optužbe da je izraelski i američki čovek i da je čak igrao ulogu u trovanju Jasera Arafata.

Prema rečima Boška Jakšića, komentatora „Politike”, on jeste jedna od uticajnih figura u poprilično podeljenom palestinskom svetu, ali svakako nije glavni rival Mahmuda Abasa.

– Pitanje je kakav uticaj njegovo državljanstvo može da ima na naše odnose s Palestinom i da li može da ih ugrozi – kaže Jakšić i dodaje mu je prenategnuta formulacija o Dahlanovom velikom finansijskom uticaju na UAE.

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa već je najavio za BIRN da palestinske vlasti nameravaju da pošalju protesno pismo srpskoj vladi u kome će tražiti da se preispita odluka o dodeli državljanstvu Dahlanu.

BIRN tvrdi da je Dahlan iznajmio luksuznu vilu na Dedinju u kojoj je nekada živeo bivši predsednik Boris Tadić i da su članovi njegove porodice još 2006. osnovali firmu „Alfursan” u Srbiji. Kompanija se bavi građevinskim poslovima, a sudeći prema podacima iz finansijskog izveštaja, u 2013. godini zabeležili su neto gubitak od 3,5 miliona dinara. Kompanija nema nijednog zaposlenog, ali je Dahlan vrlo aktivan u Crnoj Gori, čiji je državljanin postao 2012. godine. Uvidom u Centralni registar privrednih subjekata, vidi se da je osnivač najmanje dva preduzeća u Crnoj Gori. „Levant internešenel inkorporejšen” kao društvo sa ograničenom odgovornošću za konsalting i menadžment poslove registrovano je u avgustu 2009. godine. Na istoj adresi u poslovnom delu Podgorice u Ulici DŽordža Vašingtona registrovana je firma „Manarah holding” kao društvo sa ograničenom odgovornošću za poslove sa nekretninama, gde je Dahlan jedan od osnivača. O poslovanju ovih kompanija nema javno dostupnih podataka, a u Centralnom registru privrednih subjekata Crne Gore ne postoji nijedan finansijski izveštaj za svih pet godina poslovanja.

Kako je zapravo Dahlan utočište našao u ovom delu regiona, otkriva jedna depeša na „Vikiliksu”. Ostavku na mestu vođe Saveta za nacionalnu bezbednost Dahlan je poslao iz Crne Gore i to iz Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević”.

Zvanično, od tada datiraju njegove poslovne veze sa Crnom Gorom.  Premijer Vučić je u jednom javnom obraćanju zahvalio Milu Đukanoviću „na lepim rečima o Srbiji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima”, direktno ga označivši kao jednog od glavnih posrednika u obnovljenoj saradnji. BIRN je, inače, objavio fotografiju iz Vučićeve kuće na kojoj zajedno piju vino srpski premijer, Mohamed Dahlan i Milo Đukanović.

A. Telesković

(Politika)  

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner