Početna strana > Hronika > Ispred crkve Svetog Marka u Beogradu održan skup podrške Srbima sa Kosova i Metohije: Okupljeni zahtevali ukidanje protivustavnih briselskih sporazuma, kao i povratak srpskih institucija na KiM
Hronika

Ispred crkve Svetog Marka u Beogradu održan skup podrške Srbima sa Kosova i Metohije: Okupljeni zahtevali ukidanje protivustavnih briselskih sporazuma, kao i povratak srpskih institucija na KiM

PDF Štampa El. pošta
sreda, 28. jun 2023.

Ispred crkve svetog Marka u Beogradu održan je svenarodni Vidovdanski skup protiv terora nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Sabiranje naroda počelo je u 19 časova na Vidovdan, u odbranu Srba na Kosovu i Metohiji koji su izloženi strahovitom teroru NATO arbanaške kvazidržave gde se Srbi neprestano hapse i maltretiraju, dok im vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem nikako i ni u čemu ne pomaže.

Održana protestna šetnja nakon skupa podrške Srbima sa Kosova

Ispred Crkve Svetog Marka u centru Beograda održan je skup podrške Srbima sa Kosova i Metohije, nakon čega je nekoliko hiljada građa krenulo u protestnu šetnju do Predsedništva Srbije.

Kako javlja reporterka N1, na skupu se može videti veliki broj srpskih zastava, kao i transparent „Ne damo svetinje, Kosmet i ćirilicu“.

Osim predstavnika Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, skupu su se pridružili predstavnici Dveri i Zavetnika, a tu su i pojedini poslanici koji su poreklom sa Kosova.

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović je okupljenima poručio da im ne treba Vidovdan da vide kuda Srbiju vodi ova vlast. Ukazao je na to da su dogovori koji su postignuti o Kosovu u Briselu štetni, i rekao je da je Srbija preuzela sve protivustavne obaveze preuzete u Briselskom dijalogu, dok druga strana nije ispunila ni tu jednu koju je trebala.

Pre njega, na skupu su govorili Stefan Đorđević, lingvistkinja Rada Stijović, profesorka Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Mitra Reljić, Ratko Ristić sa Šumarskog fakulteta u Beogradu i Časlav Koprivica, profesor Univerziteta u Beogradu i Slobodan Samardžić iz Pokreta za odbranu Kosova i Metohiije.

Protest se organizuje pod sloganom „Dosta s terorom nad Srbima na Kosmetu!“ a okupljeni, uz državne zastave nose i transparente i parole „Ne damo svetinje, Kosmet i ćirilicu“, „Zvečan je večan“, „Vanredni izbori na svim nivoima“ , „Moli se Bogu i drži se Rusije“ druge.

Na stepenicama crkve postavljen je veliki transparent „Stop teroru nad Srbima na Kosmetu“, jedan od učesnika skupa podneo je veliku zastavu Ravnogorskog pokreta a drugi veliki drveni krst.

 

Po najavama, okupljeni bi po završetku obraćanja ispred crkve Svetog Marka trebalo bi da odu u šetnju do zgrade Predsedništva Srbije gde će pročitati zahteve.

Među okupljenima je i lider Dveri Boško Obradović, kao i narodni poslanici Slaviša Ristić, Sanda Rašković Ivić, Aleksandar Jovanović Ćuta, Vladimir Gajić i Vladeta Janković.

 

Zahtevi sa protesta Dosta s terorom nad Srbima na KiM

1)  Državni organi Srbije moraju hitno da preduzmu sve potrebne mere i aktivnosti radi zaštite srpskog naroda u pokrajini. To podrazumeva:

-  Plan i podrška samoorganizovanju i samozaštiti Srba, pre svega povratkom civilne zaštite koja je ukinuta 2013. godine na osnovu Briselskog sporazuma

-  Organizovanje izbora u svim opštinama sa srpskom većinom na osnovu zakona Srbije

2)  Da se ponište svi briselski sporazumi (2013, 2015 i 2023) i njihovi prateći dokumenti

3)  Da se što hitnije sazove sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj bi se iznele činjenice o permanentnom albanskom teroru u pokrajini i doneli zaključci o obavezama civilne i vojne misije UN na osnovu Rezolucije SB UN br. 1244

4)  Da se utiče na međunarodne predstavnike na KiM da obezbede slobodu kretanja preko administrativne linije

5)  Da se pregovarački proces o političkom rešenju tekuće krize i statusnog pitanja vrati u Ujedinjene nacije

6)  Ove zahteve upućujemo organima Srbije koji su Ustavom i zakonima obavezni da vode državnu politiku na Kosovu i Metohiji. Decenijski poraz ove politike potiče od uzurpacije odgovarajućih državnih funkcija od strane predsednika Republike A. Vučića. Njegovo odstranjenje iz kosmetske politike osnovi je uslov odbrane i spasavanja naše južne pokrajine.

(Srbin info, N1, NSPM)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner