Početna strana > Hronika > Pentagon: Oko 1.600 američkih vojnika raspoređeno u blizni Vašingtona u stanju "pojačane pripravnosti"
Hronika

Pentagon: Oko 1.600 američkih vojnika raspoređeno u blizni Vašingtona u stanju "pojačane pripravnosti"

PDF Štampa El. pošta
sreda, 03. jun 2020.

 Oko 1.600 američkih vojnika raspoređeno je u okolini Vašingtona i u stanju su "pojačane pripravnosti", objavio je u sredu Pentagon, pošto su nastavljeni protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradu. Policija u Vašingtonu upotrebila je biber sprej protiv demonstranata, a do hapšenja većeg broja ljudi došlo je u Njujorku. U Portlandu je mirno protestovalo oko 10.000 ljudi.

Nastavljaju se protesti protiv policijske brutalnosti i sistemskog rasizma u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenuti zbog ubistva Afroamerikanca DŽordža Flojda, a gradovi se pripremaju za nove nemire posle Trampovih pretnji za primenom veće sile. Demonstranti su prošle noći marširali ulicama Vašingtona, Njujorka i Los Anđelesa.

Stotine ih se okupilo pored postavljene ograde koja im onemogućava ulazak u park blizu Bele kuće gde su u ponedeljak mirni demonstranti rasterani suzavcem kako bi američki predsednik Donald Tramp mogao da prođe do obližnje crkve i fotografiše se s Biblijom u ruci.

Većinom mirni protesti proteklih dana povremeno su obeleženi nemirima tokom noći. Četvorica policajaca ranjena su vatrenim oružjem u Sent Luisu, a jedan u Las Vegasu tokom sukoba s demonstrantima. Uhapšene su hiljade demonstranata širom zemlje, a ima i poginulih i povređenih.

(Rojters-CNN)