Хроника

Пентагон: Око 1.600 америчких војника распоређено у близни Вашингтона у стању "појачане приправности"

Штампа
среда, 03. јун 2020.

 Око 1.600 америчких војника распоређено је у околини Вашингтона и у стању су "појачане приправности", објавио је у среду Пентагон, пошто су настављени протести против полицијске бруталности и расизма у граду. Полиција у Вашингтону употребила је бибер спреј против демонстраната, а до хапшења већег броја људи дошло је у Њујорку. У Портланду је мирно протестовало око 10.000 људи.

Настављају се протести против полицијске бруталности и системског расизма у Сједињеним Америчким Државама покренути због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда, а градови се припремају за нове немире после Трампових претњи за применом веће силе. Демонстранти су прошле ноћи марширали улицама Вашингтона, Њујорка и Лос Анђелеса.

Стотине их се окупило поред постављене ограде која им онемогућава улазак у парк близу Беле куће где су у понедељак мирни демонстранти растерани сузавцем како би амерички председник Доналд Трамп могао да прође до оближње цркве и фотографише се с Библијом у руци.

Већином мирни протести протеклих дана повремено су обележени немирима током ноћи. Четворица полицајаца рањена су ватреним оружјем у Сент Луису, а један у Лас Вегасу током сукоба с демонстрантима. Ухапшене су хиљаде демонстраната широм земље, а има и погинулих и повређених.

(Ројтерс-ЦНН)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]