субота, 20. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Патрик Робинсон: Пресуда генералима 2011. године, а Војиславу Шешељу 2012.
Хроника

Патрик Робинсон: Пресуда генералима 2011. године, а Војиславу Шешељу 2012.

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 07. децембар 2010.

Председник Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију Патрик Робинсон изјавио је да ће суђења генералима Властимиру Ђорђевићу, Анти Готовини и сарадницима, Момчилу Перишићу, као и делимично поновно суђење Рамушу Харадинају бити завршена 2011. године.

Пет суђења - Јадранку Прлићу и сарадницима, Војиславу Шешељу, Јовици Станишићу и Франку Симатовићу, Мићи Станишићу и Стојану Жупљанину и Здравку Толимиру - требало би да буду завршена 2012. рекао је Робинсон подносећи извештај Савету безбедности Уједињених нација.

"Последњи случај - суђење (Радовану) Караџићу - требало би да буде завршен до краја 2013", рекао је Робинсон.

Он је рекао да су до данас завршени поступци против 125 од 161 особе оптужене пред Трибуналом, да је за 13 оптужених у току жалбени поступак, а за 18 оптужених судски поступак, док су двојица оптужених Ратко Младић и Горан Хаџић и даље на слободи.

"Сви жалбени поступци треба да буду завршени до краја 2014. иако недавна, непредвиђена одлагања у случају Караџића, указују да овај датум треба да буде преиспитан у догледно време", рекао је Робинсон.

Председник Хашког трибунала је рекао да Трибунал предузима све могуће мере да убрза суђења и истовремено изразио забринутост због "екстремног притиска" који се врши на судије да, у склопу излазне стратегије хашког суда, убрзају рад Трибунала.

Робинсон је указао на факторе који утичу на распоред суђења, а над којима Трибунал нема контролу, међу којима су застрашивање сведока, непојављивање сведока на суђењу, болест оптуженог, откриће нових доказа, као и смањење броја запослених у Трибуналу.

(Вести)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер