уторак, 16. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Патријарх Кирил: Сукоб у Украјини је последица дуготрајног цивилизацијског сукоба, који има ирационалну мржњу према народима који исповедају православље. Да ли је та мржња довела до бомбардовања Југославије 1999?
Хроника

Патријарх Кирил: Сукоб у Украјини је последица дуготрајног цивилизацијског сукоба, који има ирационалну мржњу према народима који исповедају православље. Да ли је та мржња довела до бомбардовања Југославије 1999?

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 23. децембар 2022.

Постало је очигледно да су они који су распламсали ватру грађанског сукоба у Украјини желели, а желе и данас, да је "прошире на све земље руског света", каже патријарх Московски и целе Русије Кирил.

Сукоб у Украјини је последица дуготрајног цивилизацијског сукоба, изјавио је патријарх Московски и целе Русије Кирил.

"Осврћући се на околности из којих је овај сукоб кренуо, можемо, између осталог, у њима уочити неоспорну верску димензију: ирационалну мржњу према народима који исповедају православље. А ако погледамо у прошлост, морамо поставити питање: да ли је та мржња и била разлог да се целокупна моћ западне војне машинерије обруши на Југославију 1999. године? Није ли то разлог што се економским и политичким уценама, уз помоћ такозваних обојених револуција, доследно забија клин између земаља чији су народи носиоци православља?", рекао је патријарх окупљеном свештенству своје епархије.

Манифестација ове мржње се, према његовим речима, види у прогону Украјинске православне цркве, подстицању раскола од стране државних органа Украјине, а касније и, нажалост, подржавање свега тога од стране појединих поглавара Помесних Цркава, који спроводе вољу међународних покровитеља.

"Руски мировни напори у циљу окончања рата (у Донбасу) доследно су саботирале и украјинске власти и западне земље, а даљи развој догађаја о томе јасно сведочи. Мировни преговори нису зауставили рат, напротив – једна страна у сукобу је цинично користила преговоре за гомилање снага и даљу ескалацију", навео је патријарх.

Штавише, додаје, постало је очигледно да су они који су распламсали ватру грађанског сукоба у Украјини желели, а желе и данас, да је "прошире на све земље руског света, на целокупну територију канонске Цркве – на Русију, Белорусију, балтичке земље, Молдавију, земље Кавказа и Средње Азије".

(РТ)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер