Početna strana > Hronika > Patrijarh Kiril: Pozdravljam dobar i važan istorijski događaj - obnavljanje opštenja između Srpske patrijaršije i Ohridske arhiepiskopije. To je bila duga podela, koja je konačno zaceljena
Hronika

Patrijarh Kiril: Pozdravljam dobar i važan istorijski događaj - obnavljanje opštenja između Srpske patrijaršije i Ohridske arhiepiskopije. To je bila duga podela, koja je konačno zaceljena

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. maj 2022.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozdravio je, kako je rekao, „važan istorijski događaj – ponovno ujedinjenje Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

„Obavestiću vas o jednom ovako dobrom i važnom istorijskom događaju – obnavljanju opštenja između Srpske patrijaršije i Ohridske arhiepiskopije“, rekao je patrijarh Kiril na sastanku Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh je napomenuo da je to bila duga podela, koja je „konačno zaceljena“.

Prethodno je zamenik predsednika Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, protojerej Nikolaj Balašov podsetio da je otcepljenje bilo izazvano „nekanonskom autokefalnošću Makedonske pravoslavne crkve koja je bila sprovedena jednostrano bez saglasnosti Srpske pravoslavne crkve još 1967. godine.

On je, međutim, takođe rekao i da je obnavljanje opštenja Srpske i Makedonske pravoslavne crkve veliki događaj u pravoslavnom svetu.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner