Хроника

Патријарх Кирил: Поздрављам добар и важан историјски догађај - обнављање општења између Српске патријаршије и Охридске архиепископије. То је била дуга подела, која је коначно зацељена

Штампа
петак, 27. мај 2022.

Патријарх московски и целе Русије Кирил поздравио је, како је рекао, „важан историјски догађај – поновно уједињење Македонске православне цркве - Охридске архиепископије са Српском православном црквом.

„Обавестићу вас о једном овако добром и важном историјском догађају – обнављању општења између Српске патријаршије и Охридске архиепископије“, рекао је патријарх Кирил на састанку Светог синода Руске православне цркве.

Патријарх је напоменуо да је то била дуга подела, која је „коначно зацељена“.

Претходно је заменик председника Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, протојереј Николај Балашов подсетио да је отцепљење било изазвано „неканонском аутокефалношћу Македонске православне цркве која је била спроведена једнострано без сагласности Српске православне цркве још 1967. године.

Он је, међутим, такође рекао и да је обнављање општења Српске и Македонске православне цркве велики догађај у православном свету.

(Спутњик)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]