Početna strana > Hronika > Oliver Varhelji: Srbija i Kosovo moraju da ulože značajne napore kako bi postigli sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa
Hronika

Oliver Varhelji: Srbija i Kosovo moraju da ulože značajne napore kako bi postigli sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa

PDF Štampa El. pošta
petak, 13. novembar 2020.

 Komesar za proširenje Oliver Varhelji ponovio je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog, ključna za stabilnost čitavog regiona Z. Balkana.

Obe strane moraju da ulože dalje značajne napore kako bi postigle sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji.

Varheji je u svom odgovoru na poslaničko pitanje u Evropskom parlamentu koje se odnosilo na kršenje verskih sloboda i "nesigurnu situaciju hrišćanskih zajednica na Kosovu", poručio da EU pridaje veliku važnost vladavini zakona, zaštiti osnovnih prava i sloboda, uključujući prava nevećinskih zajednica i verske slobode.

"Mi pomno pratimo sve događaje u ovim oblastima. Komisija se u svom godišnjem kosovskom izveštaju obraća preporukama vlastima po ovim pitanjima", kaže Varhelji.

Na pitanje poslanika kranje desne grupacije u EP Tijeri Marijanija da li će zbog ovakvog kršenja prava od strane Prištine, ali i zbog nepriznavanja nezavsinosti Kosova pet članice EU "Komisija promeniti svoju podršku viznoj liberalizaciji za građane Kosova", ali i "eliministti sve reference na Kosovo iz dijaloga sa Srbijom", Varheji odgovara da je "pitanje nezavisnosti Kosova u nadležnosti država članica", a da Komisija "stoji iza iza svoje procene iz jula 2018. godine da Kosovo ispunjava merila liberalizacije viznog režima".

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner