Хроника

Оливер Вархељи: Србија и Косово морају да уложе значајне напоре како би постигли свеобухватан правно обавезујући споразум о нормализацији односа

Штампа
петак, 13. новембар 2020.

 Комесар за проширење Оливер Вархељи поновио је да је нормализација односа Београда и Приштине кроз дијалог, кључна за стабилност читавог региона З. Балкана.

Обе стране морају да уложе даље значајне напоре како би постигле свеобухватан правно обавезујући споразум о нормализацији.

Вархеји је у свом одговору на посланичко питање у Европском парламенту које се односило на кршење верских слобода и "несигурну ситуацију хришћанских заједница на Косову", поручио да ЕУ придаје велику важност владавини закона, заштити основних права и слобода, укључујући права невећинских заједница и верске слободе.

"Ми помно пратимо све догађаје у овим областима. Комисија се у свом годишњем косовском извештају обраћа препорукама властима по овим питањима", каже Вархељи.

На питање посланика крање десне групације у ЕП Тијери Маријанија да ли ће због оваквог кршења права од стране Приштине, али и због непризнавања незавсиности Косова пет чланице ЕУ "Комисија променити своју подршку визној либерализацији за грађане Косова", али и "елиминистти све референце на Косово из дијалога са Србијом", Вархеји одговара да је "питање независности Косова у надлежности држава чланица", а да Комисија "стоји иза иза своје процене из јула 2018. године да Косово испуњава мерила либерализације визног режима".

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]