Početna strana > Hronika > Novi talas protesta u Francuskoj, Sloveniji i Portugaliji
Hronika

Novi talas protesta u Francuskoj, Sloveniji i Portugaliji

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. septembar 2010.

Francuski sindikati su otpočeli drugi krug protesta zbog namere vlade da pomeri starosnu granicu za penziju. Protesti su održani u 230 gradova širom Francuske

Današnji štrajkovi su usporili putovanje hiljada železničkih i avionskih putnika i poremetili nastavu u školama širom zemlje.

U celoj zemlji je najavljeno održavanje 230 protestnih skupova. U saobraćaju je učestvovalo manje od polovine nacionalnih železnica, a na dva glavna pariska aerodroma je otkazan veliki broj letova. Zakonski predlog o pomeranju starosne granice za penziju sa 60 na 62 godine, nedavno je usvojio Donji dom parlamenta, a glasanje u Gornjem domu se očekuje početkom oktobra.

U Evropi se nastavljaju štrajkovi

U Evropi se nastavljaju štrajkovi. Masovne protestne akcije se održavaju u Sloveniji. Na ulice zemlje izlaze lekari, policijci, carinici, novinari i kulturni poslenici. Štajk će biti neograničen - dok državnim službenicima ne podignu plate.

Povećanje plata traže i stanovnici Portugalije. U Lisabonu je započeo štrajk policajaca.

Masovni protesti zaposlenih u državnom sektoru se nastavljaju u Francuskoj, u Parizu, Lionu i Lilu i drugim gradovima. Njima ne odgovara namera vlasti da uvećaju starosnu granicu za odlazak u penziju sa 60 na 62 godine.

(BBC, Glas Rusije)