Хроника

Нови талас протеста у Француској, Словенији и Португалији

Штампа
петак, 24. септембар 2010.

Француски синдикати су отпочели други круг протеста због намере владе да помери старосну границу за пензију. Протести су одржани у 230 градова широм Француске

Данашњи штрајкови су успорили путовање хиљада железничких и авионских путника и пореметили наставу у школама широм земље.

У целој земљи је најављено одржавање 230 протестних скупова. У саобраћају је учествовало мање од половине националних железница, а на два главна париска аеродрома је отказан велики број летова. Законски предлог о померању старосне границе за пензију са 60 на 62 године, недавно је усвојио Доњи дом парламента, а гласање у Горњем дому се очекује почетком октобра.

У Европи се настављају штрајкови

У Европи се настављају штрајкови. Масовне протестне акције се одржавају у Словенији. На улице земље излазе лекари, полицијци, цариници, новинари и културни посленици. Штајк ће бити неограничен - док државним службеницима не подигну плате.

Повећање плата траже и становници Португалије. У Лисабону је започео штрајк полицајаца.

Масовни протести запослених у државном сектору се настављају у Француској, у Паризу, Лиону и Лилу и другим градовима. Њима не одговара намера власти да увећају старосну границу за одлазак у пензију са 60 на 62 године.

(BBC, Глас Русије)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]