субота, 13. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Нова.рс: Ово је коначни извештај ОДИХР о изборима у Србији - власти да предузму мере за спречавање злоупотребе положаја и државних ресурса
Хроника

Нова.рс: Ово је коначни извештај ОДИХР о изборима у Србији - власти да предузму мере за спречавање злоупотребе положаја и државних ресурса

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 27. фебруар 2024.

Извештај ОДИХР о изборима у Србији послат је јуче Влади Србије, а портал Нова.рс доноси ексклузивно његов садржај. У њему се налази коначна оцена изборног процеса и свега што су посматрачи ове мисије уочили 17. децембра.

У делу у ком се наводе како унапредити изборни процес, додаје се да су препоруке садржане у читавом тексту понуђене су у циљу даљег унапређења спровођења избора у Србији и подршке напорима да се они у потпуности ускладе са обавезама ОЕБС-а и другим међународним обавезама и стандардима за демократске изборе. Ове препоруке треба читати заједно са претходним препорукама ОДИХР-а које још нису адресиране. ОДИХР је спреман да помогне властима Србије да даље унапреде изборни процес и да се позабаве препорукама садржаним у овом и претходним извештајима.

„Да би се ефикасно адресирале препоруке наведене у овом и претходним извештајима ОДИХР-а о посматрању избора, потребно је добро покренути неопходне законске измене у унапређење наредних избора кроз инклузивни консултативни процес изграђен на широком политичком консензусу. Уколико се поново конституише, међуагенцијска радна група за координацију и праћење спровођења препорука за унапређење изборног процеса требало би да делује потпуно транспарентно, уз укључивање релевантних актера, као што су организације цивилног друштва.

2. Као што је претходно препоручено, да би се обезбедила доследна примена процедура на дан избора и унапредили професионални капацитети изборне администрације, стандардизована обавезна обука би се могла размотрити за све чланове локалне изборне комисије и бирачких одбора и будуће чланове, укључујући проширени састав ових тела.

3. У циљу ефикаснијег остваривања бирачког права, Републичка изборна комисија треба да изради и спроведе благовремен, свеобухватан и циљан програм едукације бирача, укључујући о правима бирача, спречавању групног гласања и значају тајног гласања. Детаљне информације о гласачима и едукативни материјали треба да буду доступни у различитим доступним форматима.

4. Да би се решила забринутост око тачности бирачких спискова и повећало поверење јавности, релевантне законе, прописе и праксу треба поново размотрити како би се омогућио приступ подацима о регистрацији бирача и олакшало спровођење значајне ревизије Јединственог бирачког списка уз учешће релевантних актера, укључујући политичке партије и цивилно друштво, у складу са стандардима заштите података.

5. Закон треба да обезбеди јасно раздвајање између званичних функција и активности кампање носилаца функције. Власти треба да предузму мере да спрече злоупотребу положаја и државних ресурса, а на било које кршење треба проактивно решавати кроз пропорционалне и одвраћајуће санкције.

Ускоро опширније о детаљима извештаја.

На Извештај ОДИХР о изборима у Србији чекали смо два и по месеца. Колико домаћа јавност, толико и међународна заједница, одакле су стизале поруке да коначну оцену о изборима неће давати пре његовог објављивања.

Пре објављивања овог извештаја, изборима у Србији бавио се и Европски парламент и донео Резолуцију, којом се предлаже Европској комисији да размотри идеју да се у нашој држави спроведе међународна истрага.

Европска комисија још није донела одлуку о томе како ће поступити по предлогу Европског парламента, а како се могло чути чекао се управо објављени Извештај ОДИХР.

Да ће бити оштар, могло се претпоставити и по објављивању прелиминарног извештаја, непосредно након избора.

Ово је први Извештај ОДИХР

„На ванредним парламентарним изборима одржаним 17. децембра, иначе технички добро организованим, на којима су бирачи могли да бирају између политички алтернативних опција, доминирало је преовлађујуће присуство Председника, чиме су се уз системску предност владајуће странке, створили неједнаки услови. Учесталост ванредних избора дубље подрива поверење јавности у функционисање демократских институција, а због те чињенице и недостатка политичке воље, питање многих потребних реформи остаје нерешено“, писало је у прелиминарном извештају.

Прелиминарни Извештај ОДИХР

Посматрачи су уочили и да су основне слободе, уопштено гледано, поштоване у кампањи, али су нарушене услед оштре реторике, пристрасности у медијима, притиска на запослене у јавном сектору и злоупотребе јавних ресурса.

„Недовољна заступљеност жена у кампањи показује да је потребно исказати већу посвећеност обезбеђивању једнаког учешћа жена у политичком животу. Побољшање транспарентности је допринело раду Републичке изборне комисије. Надзорно тело за праћење кампање и електронских медија је углавном било неефикасно у спречавању кршења током изборног периода. Иако су медији извештавали о изборним учесницима у складу са законом, већина националних јавних сервиса није пружила стварно аналитичко извештавање, па се тако смањила способност бирача да донесу информисану одлуку“, наводи први Извештај ОДИХР и закључује:

„Изборни дан је протекао мирно али уз бројне процедуралне недостатке, укључујући и недоследну примену заштитних мера током гласања и бројања, честу појаву гужви на бирачким местима, кршење права на тајност гласања и бројни примери групног гласања“.

Шта је рекао Вучић?

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће позвати Владу да у потпуности испоштује препоруке ОДИХР, иако ранијих година то није био случај.

„Све што буде дошло као препорука (ОДИХР) за било које будуће изборе у потпуности треба озбиљно да сагледате и да их позовете да присуствују предстојећим локалним изборима који ће се одржати у мају или јуну. Важно је да покажемо да смо транспарентни и да ништа не кријемо и да желимо да прихватимо њихово надгледање тих избора како би могли да покажу целом свету шта је стварна истина у вези тих избора“, рекао је Вучић.

(Нова.рс)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер