Početna strana > Hronika > Njujork tajms: U slučaju da Iran napadne snage SAD ili ubrza rad na stvaranju nuklearnog oružja, SAD šalju 120.000 vojnika na Bliski istok
Hronika

Njujork tajms: U slučaju da Iran napadne snage SAD ili ubrza rad na stvaranju nuklearnog oružja, SAD šalju 120.000 vojnika na Bliski istok

PDF Štampa El. pošta
utorak, 14. maj 2019.

 Njujork -- Njujork tajms objavio tajni plan američkog predsednika o eventualnoj eskalaciji sukoba sa Iranom.

Prema pisanju tog američkog lista, na sastanku glavnih savetnika za bezbednost Donalda Trampa, koji je održan prošlog četvrtka, vršilac dužnosti ministra odbrane Patrik Šenahan predstavio je osveženi vojni plan koji predviđa slanje do 120.000 američkih vojnika na Bliski istok.

Taj scenario predviđen je za slučaj da Iran napadne snage SAD ili ubrza rad na stvaranju nuklearnog oružja.

Njujork tajms navodi i da su reviziju plana naredili pripadnici tvrde linije predsedničke administracije, na čelu s DŽonom Boltonom, Trampovim savetnikom za nacionalnu bezbednost.

"Oni ne pozivaju na kopnenu invaziju na Iran, za koju bi bilo potrebno znatno više vojnika", kazali su zvaničnici američkom listu.

Navodi se da ovakav razvoj događaja ukazuje na to koliko je uticaj Boltona, kojeg "Njujork tajms" naziva jednim od najopasnijih "jastrebova" kada je u pitanju Iran, čije je težnje za ulazak u sukob s Teheranom nekadašnji američki predsednik DŽordž Buš mlađi ignorisao pre više od decenije, dok je bio u Beloj kući.

List navodi da uopšte ne može da se nasluti da li će Tramp, koji je nastojao da izvuče SAD iz Avganistana i Sirije, na kraju stvarno i poslati toliko pripadnika američkih trupa natrag na Bliski istok.

Navodi se da takođe nije jasno da li je Tramp obavešten o predloženom broju vojnika ili drugim detaljima plana.

(Tanjug)