Хроника

Њујорк тајмс: У случају да Иран нападне снаге САД или убрза рад на стварању нуклеарног оружја, САД шаљу 120.000 војника на Блиски исток

Штампа
уторак, 14. мај 2019.

 Њујорк -- Њујорк тајмс објавио тајни план америчког председника о евентуалној ескалацији сукоба са Ираном.

Према писању тог америчког листа, на састанку главних саветника за безбедност Доналда Трампа, који је одржан прошлог четвртка, вршилац дужности министра одбране Патрик Шенахан представио је освежени војни план који предвиђа слање до 120.000 америчких војника на Блиски исток.

Тај сценарио предвиђен је за случај да Иран нападне снаге САД или убрза рад на стварању нуклеарног оружја.

Њујорк тајмс наводи и да су ревизију плана наредили припадници тврде линије председничке администрације, на челу с Џоном Болтоном, Трамповим саветником за националну безбедност.

"Они не позивају на копнену инвазију на Иран, за коју би било потребно знатно више војника", казали су званичници америчком листу.

Наводи се да овакав развој догађаја указује на то колико је утицај Болтона, којег "Њујорк тајмс" назива једним од најопаснијих "јастребова" када је у питању Иран, чије је тежње за улазак у сукоб с Техераном некадашњи амерички председник Џорџ Буш млађи игнорисао пре више од деценије, док је био у Белој кући.

Лист наводи да уопште не може да се наслути да ли ће Трамп, који је настојао да извуче САД из Авганистана и Сирије, на крају стварно и послати толико припадника америчких трупа натраг на Блиски исток.

Наводи се да такође није јасно да ли је Трамп обавештен о предложеном броју војника или другим детаљима плана.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]