петак, 19. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Никола Селаковић: Србија не може прихватити резултате референдума у украјинским регионима. План консултација потписан са Лавровим је техничка ствар и потписује се од 1996.
Хроника

Никола Селаковић: Србија не може прихватити резултате референдума у украјинским регионима. План консултација потписан са Лавровим је техничка ствар и потписује се од 1996.

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 25. септембар 2022.

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да Србија не може да прихвати резултате референдума у украјинским регионима јер би то, како је истакао, било потпуно супротно нашим државним и националним интересима.

Никола Селаковић је на конференцији за новинаре, на питање да ли ће Србија прихватити резултате референдума у украјинским регионима, рекао да у складу са Повељом Уједињених нација и опште прихваћеним принципима и нормама међународног јавног права Србија не може да прихвати те резултате.

"Са једне стране је принципијелна наша посвећеност принципима и правилима међународног јавног права, Повељи Уједињених нација, а са друге стране то би било потпуно супротно нашим државним и националним интересима, потпуно супротно нашој политици очувања територијалног интегритета и суверенитета и посвећености принципу неповредивости граница", рекао је Селаковић.

На питање новинара какву поруку Србија шаље споразумом који је потписао са шефом руске дипломатије дипломатије Сергејем Лавровом, Селаковић је одговорио да тај споразум критикују само они који га нису ни прочитали те да он служи само као довољан изговор за напад на нашу земљу.

"Тај споразум потписује се од 1996. године и реч је о техничкој ствари, нема конотацију безбедносне политике. Реч је о билатералним односима и мултилатералној активности. Влада је могла да одбије такав план, али у њему нема ништа спорно, а критикују га они који га нису ни видели", поручио је Селаковић.

Главна тема свих сусрета у Њујорку - одбрана интереса Србије

Селаковић је изјавио и да је заједно са председником Србије Александром Вучићем на заседању Генералне скупштине УН у Њујорку имао на стотине разговора са страним државницима и дипломатама, и да је главна тема свих сусрета била одбрана државних и националних интереса Србије.

Селаковић је рекао да је ово за Србију најинтензивнија година што се тиче дипломатских активности у последњих неколико година, те да је само он у Њујорку имао 95 сусрета са министирма спољних послова и разним другим дипломатама, и да је потписао 13 споразума о сарадњи и протокала.

Истакао је да су главне теме тих сусрета били билатерални односи, енергетика, енергетска диверсификација и да се разговарало о градњи соларних паркова, ветрогенератора, изградњи Ђердапа 3 који могу да граде само САД, интерконектора са Бугарском и Северном Македонијом.

Рекао је и да су са Бразилом, Колумбијом и Сенегалом потписана по два споразума.

(РТС)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер