Početna strana > Hronika > Nebojša Medojević: Vučić se obrukao prema srpskom narodu u Crnoj Gori, svi navodni dokazi u aferi „Državni udar“ stigli su iz Srbije
Hronika

Nebojša Medojević: Vučić se obrukao prema srpskom narodu u Crnoj Gori, svi navodni dokazi u aferi „Državni udar“ stigli su iz Srbije

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 23. jun 2019.

Ideja velike Srbije je irelevatna tema u Crnoj Gori za sve sem Mila Đukanovića, koji je jedini "priziva", rekao je Nebojša Medojević, predsednik Pokreta za promene i jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta u Crnoj Gori u Novom danu komentarišući izjavu predsednika Crne Gore da SPC u toj državi čuva ideju velike Srbije.

Medojević kaže da je Sprska pravoslavna crkva 2006. godine, kada se o odlučivalo o nezavisnosti Crne Gore, bila neutralna pa da danas, 13 godina kasnije, niko u Crnoj Gori sem Đukanovića ne priziva veliku Srbiju.

"Da li je to njegovo resetovanje na fabrička podešavanja, jer on za to zalagao devedesetih? Mislim da bi zajednička država dobila maanje od pet odsto glasova i u samoj Srbiji. To je potpuno irelevantna tema", kazao je Medojević u Novom danu.

Dodaje da je mitropolitu Amfilohiju često zamerao bliske odnose sa Đukanovićem jer se, kako kaže, stavljao na njegovu stranu.

"Mislim da je to čak i Aleksandar Vučić rekao", kazao je Medojević.

Govoreći o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica, koji je izazvao buru i u Srbiji i u Crnoj Gori, predsednik Pokreta za promene kaže da je cilj njegovog donošenja izazivanje sukoba i dodatna destabilizacija Crne Gore kako bi se Milo Đukanović potom predstavio kao faktor stabilnosti.

"Đukanović je krenuo na sve ili ništa da apsolutno eliminiše sve svoje neistomišljenike i apsolutno zavlada državom", ističe gost Novog dana.

On kaže da je Crna Gora specifična država i zbog toga što je nekada bila teokratija i jer je državu napravila crkva.

"Stav je jednostavan za svakog političara koji kaže da je moderan i reformista - mora da poštuje Ustav, a Ustav kaže da je Crna Gora svetovna država… Da li će Crnogorska pravoslavna crkva biti priznata je pitanje kanona, a naše je to da poštujemo. Ako želite sukob i krvoproliće rećićete kao Đukanović - ja ću napraviti autokefalnu crkvu. Ko si ti da to radiš, crkva je u Crnoj Gori starija od države", napominje Medojević.

On je prošlog vikenda prisustvovao Trojčindanskom saboru u Podgorici sa kog je iznet zajednički stavi Mitropolije crnogorsko-primorske o predloženom zakonu u verskim zajednicama i poslat poziv da se taj predlog zakona povuče. Gost Novog dana kaže da to nije u suprotnosti sa svetovnim karakterom države i kao primer navodi Nemačku gde, kako kaže, skup partije CSU u Bavarskoj otvara sveštenik a ne političar.

Upitan da li spor oko predloženog zakona predstavlja spor oko religije, imovine ili politike, Medojević kaže da je odgovor - po malo od svega.

"Spor je oko politike jer ideju pokreće političar koji kaže da je ateista. Šta će njemu da otvara pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti. Iza toga je antireligiozna namera, da se iskoreni pravoslavlje i da se ostavi prostora za neke kabalističke orgnaizacije, koje su zabranjene, ali nesmetano deluju. Cilj je da izazove sukobe u zemlji kako bi u Vašingtonu, sa kojim prvi put ima loše odnose, pokazao da je garant stabilnosti. Najlakše je napraviti krizu tako što ćete reći nekome da ćete mu oteti svetinje. I posle sebe da predstavi kao nekog regionalnog zaštitnika stabilnosti", objašnjava Medojević.

"Vučić se obrukao prema srpskom narodu u Crnoj Gori"

Medojević je u jednom tvitu predsednika Srbije optužio da je namestio državni udar u Crnoj Gori. Gost Novog dana kaže da nema dokaze za to u "krivično-pravnom smilsu", ali da ima u političkom jer svi dokazi u ovom postupku dolaze iz Srbije.  

"Svi dokazi su kreirani u Srbiji. Svi iskazi, ti ljudi koji su na prevaru dovedeni iz Beograda nisu imali nikakve kontakte sa Demokratskim frontom, mi smo taj skup otkazali pet dana ranije. Znate li da za tako tešku optužbu Agencija za nacionalnu bezbednost nije dala nijedan dokaz. Ministarka odbrane je dan posle izbora u sedištu NATO na sednici ministara odbrane zemalja NATO rekla da Ministarstvo odbrane i bezbednosne službe nisu imale nijedan podatak da se u Crnoj Gori sprema državni udar", kazao je Medojević.

Dodaje da se Vučić obrukao prema srpskom nardu u Cnroj Gori i izazvao mu probleme.

Upitan da prokomentariše prijateljski i odnos saradnje između njegovog koalicionog partnera Andrije Mandića i srpskog predsednika, Mandić kaže da je jasno da lideri Srba u Crnoj Gori moraju imati institucionalne odnose sa predsednikom Srbije, ma ko on bio.

"Izaziva određenu medijsku kontroverzu da u istom danu ja šetam sa opozicijom u Beogradu i pozdravljam se s ljudima, a da kolega Mandić isti dan unosi badnjak u Predsedništvo Srbije. Privatno, oni su dobri prijatleji, pripadali su istim patriotskim snagama, kako vole da kažu", kaže Medojević i objašnjava da se opozicija u Demokratskom frontu okupila oko istih ciljeva i predstavlja programsku, a ne izbornu koaliciju.

"Kada je predsednik bio Tadić ja sam dolazio i bio priman u tu istu zgradu, dok je Mandić optuživao Tadića da je napravio promašaje u vezi sa ratnim zločinima i Hagom. Mi smo bliski saradnici, kao braća", zaključuje gost Novog dana.

(N1)