Хроника

Небојша Медојевић: Вучић се обрукао према српском народу у Црној Гори, сви наводни докази у афери „Државни удар“ стигли су из Србије

Штампа
недеља, 23. јун 2019.

Идеја велике Србије је ирелеватна тема у Црној Гори за све сем Мила Ђукановића, који је једини "призива", рекао је Небојша Медојевић, председник Покрета за промене и један од лидера опозиционог Демократског фронта у Црној Гори у Новом дану коментаришући изјаву председника Црне Горе да СПЦ у тој држави чува идеју велике Србије.

Медојевић каже да је Спрска православна црква 2006. године, када се о одлучивало о независности Црне Горе, била неутрална па да данас, 13 година касније, нико у Црној Гори сем Ђукановића не призива велику Србију.

"Да ли је то његово ресетовање на фабричка подешавања, јер он за то залагао деведесетих? Мислим да би заједничка држава добила маање од пет одсто гласова и у самој Србији. То је потпуно ирелевантна тема", казао је Медојевић у Новом дану.

Додаје да је митрополиту Амфилохију често замерао блиске односе са Ђукановићем јер се, како каже, стављао на његову страну.

"Мислим да је то чак и Александар Вучић рекао", казао је Медојевић.

Говорећи о Предлогу закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница, који је изазвао буру и у Србији и у Црној Гори, председник Покрета за промене каже да је циљ његовог доношења изазивање сукоба и додатна дестабилизација Црне Горе како би се Мило Ђукановић потом представио као фактор стабилности.

"Ђукановић је кренуо на све или ништа да апсолутно елиминише све своје неистомишљенике и апсолутно завлада државом", истиче гост Новог дана.

Он каже да је Црна Гора специфична држава и због тога што је некада била теократија и јер је државу направила црква.

"Став је једноставан за сваког политичара који каже да је модеран и реформиста - мора да поштује Устав, а Устав каже да је Црна Гора световна држава… Да ли ће Црногорска православна црква бити призната је питање канона, а наше је то да поштујемо. Ако желите сукоб и крвопролиће рећићете као Ђукановић - ја ћу направити аутокефалну цркву. Ко си ти да то радиш, црква је у Црној Гори старија од државе", напомиње Медојевић.

Он је прошлог викенда присуствовао Тројчинданском сабору у Подгорици са ког је изнет заједнички стави Митрополије црногорско-приморске о предложеном закону у верским заједницама и послат позив да се тај предлог закона повуче. Гост Новог дана каже да то није у супротности са световним карактером државе и као пример наводи Немачку где, како каже, скуп партије ЦСУ у Баварској отвара свештеник а не политичар.

Упитан да ли спор око предложеног закона представља спор око религије, имовине или политике, Медојевић каже да је одговор - по мало од свега.

"Спор је око политике јер идеју покреће политичар који каже да је атеиста. Шта ће њему да отвара питања која нису у његовој надлежности. Иза тога је антирелигиозна намера, да се искорени православље и да се остави простора за неке кабалистичке оргнаизације, које су забрањене, али несметано делују. Циљ је да изазове сукобе у земљи како би у Вашингтону, са којим први пут има лоше односе, показао да је гарант стабилности. Најлакше је направити кризу тако што ћете рећи некоме да ћете му отети светиње. И после себе да представи као неког регионалног заштитника стабилности", објашњава Медојевић.

"Вучић се обрукао према српском народу у Црној Гори"

Медојевић је у једном твиту председника Србије оптужио да је наместио државни удар у Црној Гори. Гост Новог дана каже да нема доказе за то у "кривично-правном смилсу", али да има у политичком јер сви докази у овом поступку долазе из Србије.  

"Сви докази су креирани у Србији. Сви искази, ти људи који су на превару доведени из Београда нису имали никакве контакте са Демократским фронтом, ми смо тај скуп отказали пет дана раније. Знате ли да за тако тешку оптужбу Агенција за националну безбедност није дала ниједан доказ. Министарка одбране је дан после избора у седишту НАТО на седници министара одбране земаља НАТО рекла да Министарство одбране и безбедносне службе нису имале ниједан податак да се у Црној Гори спрема државни удар", казао је Медојевић.

Додаје да се Вучић обрукао према српском нарду у Цнрој Гори и изазвао му проблеме.

Упитан да прокоментарише пријатељски и однос сарадње између његовог коалиционог партнера Андрије Мандића и српског председника, Мандић каже да је јасно да лидери Срба у Црној Гори морају имати институционалне односе са председником Србије, ма ко он био.

"Изазива одређену медијску контроверзу да у истом дану ја шетам са опозицијом у Београду и поздрављам се с људима, а да колега Мандић исти дан уноси бадњак у Председништво Србије. Приватно, они су добри пријатлеји, припадали су истим патриотским снагама, како воле да кажу", каже Медојевић и објашњава да се опозиција у Демократском фронту окупила око истих циљева и представља програмску, а не изборну коалицију.

"Када је председник био Тадић ја сам долазио и био приман у ту исту зграду, док је Мандић оптуживао Тадића да је направио промашаје у вези са ратним злочинима и Хагом. Ми смо блиски сарадници, као браћа", закључује гост Новог дана.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]