Početna strana > Hronika > NATO u nordijskom i baltičkom regionu izvodi vojnu vežbu, učestvuje 4.000 vojnika i više od 100 aviona; Rusija u Tadžikistanu pokrenula veliku vojnu vežbu koja uključuje 250 aviona i 12.000 vojnika
Hronika

NATO u nordijskom i baltičkom regionu izvodi vojnu vežbu, učestvuje 4.000 vojnika i više od 100 aviona; Rusija u Tadžikistanu pokrenula veliku vojnu vežbu koja uključuje 250 aviona i 12.000 vojnika

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 25. maj 2015.

HELSINKI/MOSKVA - Avioni NATO pridružili su se danas vazduhoplovnim snagama devet zemalja severne Evrope u najvećim vojnim vežbama u nordijskom i baltičkom regionu, koje se održavaju  istovremeno sa vojnom vežbom Rusije u Tadžikistanu.

Dvonedeljna vojna vežba "Arktički izazov" uključuje 4.000 vojnika i više od 100 aviona od "Evrofajtera tajfuna", "Tornada GR4", "Lokhid Martina F-16" koji su samo neki od aviona koji učestvuju u onome što je brigadni general Norveške Jan Ove Rig nazivao "orkestracijom i izvođenjem složenih vazdušnih operacija, u bliskoj vezi sa NATO partnerima", javila je Raša tudej.

Vazduhoplovni manevri, čiji je domaćin članica NATO Norveška, uključuju i američke borbene avione F-16 i vojne avione iz Velike Britanije, Nemačke i Francuske, ali i avione Finske i Švedske koje nisu članice NATO, dodaje AP.

Istovremeno i ruska vojska pokrenula je danas veliku vojnu vežbu koja uključuje 250 aviona i 12.000 vojnika u Tadžikistanu. 

Provera spremnosti borbenih jedinica, avijacije i PVO snaga ruske Centralne vojne oblasti, pokrenuta po nalogu ruskog vrhovnog komandanta, trajaće do 28. maja, saopštio je danas ruski ministar odbrane, general Sergej Šojgu, javila je ruska agencija Tas s.

"Vežba se sprovodi da se proveri sposobnost trupa da aktivira vazduhoplovni sistem kontrole na terenu i organizuje svestranu podršku vazdušnim operacijama u novim oblastima primene. Provera će trajati četiri dana, od 25. do 28.  maja", naveo je Šojgu.

Šojgu je dodao da provera ima za cilj da proceni sposobnost vojnih distrikta da se suoče sa neprijateljskim vazdušnim napadima i treba da utvrdi načine za dalji razvoj snaga i sredstava avijacije i protivvazdušne odbrane za organizovanje pouzdane zaštite ruskog neba.

(Tanjug)