Хроника

НАТО у нордијском и балтичком региону изводи војну вежбу, учествује 4.000 војника и више од 100 авиона; Русија у Таџикистану покренула велику војну вежбу која укључује 250 авиона и 12.000 војника

Штампа
понедељак, 25. мај 2015.

ХЕЛСИНКИ/МОСКВА - Авиони НАТО придружили су се данас ваздухопловним снагама девет земаља северне Европе у највећим војним вежбама у нордијском и балтичком региону, које се одржавају  истовремено са војном вежбом Русије у Таџикистану.

Двонедељна војна вежба "Арктички изазов" укључује 4.000 војника и више од 100 авиона од "Еврофајтера тајфуна", "Торнада ГР4", "Локхид Мартина Ф-16" који су само неки од авиона који учествују у ономе што је бригадни генерал Норвешке Јан Ове Риг називао "оркестрацијом и извођењем сложених ваздушних операција, у блиској вези са НАТО партнерима", јавила је Раша тудеј.

Ваздухопловни маневри, чији је домаћин чланица НАТО Норвешка, укључују и америчке борбене авионе Ф-16 и војне авионе из Велике Британије, Немачке и Француске, али и авионе Финске и Шведске које нису чланице НАТО, додаје АП.

Истовремено и руска војска покренула је данас велику војну вежбу која укључује 250 авиона и 12.000 војника у Таџикистану. 

Провера спремности борбених јединица, авијације и ПВО снага руске Централне војне области, покренута по налогу руског врховног команданта, трајаће до 28. маја, саопштио је данас руски министар одбране, генерал Сергеј Шојгу, јавила је руска агенција Тас с.

"Вежба се спроводи да се провери способност трупа да активира ваздухопловни систем контроле на терену и организује свестрану подршку ваздушним операцијама у новим областима примене. Провера ће трајати четири дана, од 25. до 28.  маја", навео је Шојгу.

Шојгу је додао да провера има за циљ да процени способност војних дистрикта да се суоче са непријатељским ваздушним нападима и треба да утврди начине за даљи развој снага и средстава авијације и противваздушне одбране за организовање поуздане заштите руског неба.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]