Početna strana > Hronika > Nakon uplaćene kaucije od 50000 evra, funkcioner DSS Uroš Janković pušten da se brani sa slobode
Hronika

Nakon uplaćene kaucije od 50000 evra, funkcioner DSS Uroš Janković pušten da se brani sa slobode

PDF Štampa El. pošta
petak, 11. novembar 2016.

Članovi DSS skupili su 50.000 evra, koliko je sud odredio jemstvo, da uhapšeni funkcioner te stranke Uroš Janković (37) može da se brani sa slobode.

On je sinoć pušten iz pritvora u beogradskom Okružnom zatvoru, poznatijem kao CZ.

- Članovi i prijatelji DSS skupili su 50.000 evra, koje sam ja odmah predao sudu - rekao je za “Blic” advokat Momčilo Minić, branilac Jankovića.

Da podsetimo, sud je preksinoć odredio visinu jemstva nakon saslušanja osumnjičenih. Janković je osumnjičen da je pripadao grupi koja je prevarila reprezentativnog golmana Srbije Vladimira Stojkovića tako što mu je prodala tuđe placeve na opštini Čukarica, falsifikujući dokumentaciju o vlasništvu.

U prijavi je kao vođa grupe bio označen Vladimir Đurković (39), direktor čukaričkog preduzeća "Makiš-promet", ali je on odmah pušten nakon što je dao odbranu u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Od sedmoro osumnjičenih, za petoro tužilaštvo nije tražilo pritvor.

Tako tužilaštvo nije tražilo pritvor ni za osumnjičene Marka Zorića (39), Slađana Tanića (39), Aleksandra Rakićevića (32) i Isidoru Dašić (28).

Tužilaštvo je pritvor, osim za Jankovića, koji je bio potpredsednik opštine Čukarica, tražilo samo još za Miroslava Stefanovića (49), fudbalskog menadžera. Sud im je odredio pritvor do 30 dana, sa mogućnošću da se brane sa slobode ako uplate jemstvo po 50.000 evra.

Stojković je prethodno prijavio policiji da sumnja da su ga prevarili jer je kod notara otkrio da su potpise na ugovorima prema kojima je postao vlasnik placeva na opštini Čukarica falsifikovani.

Nakon prijave policija je zaključila da su dokumenta falsifikovana, tako da su u njima kao vlasnici placeva predstavljeni neki od osumnjičenih, a zapravo to nisu bili.

Nakon toga, Stojković je, po dogovoru sa policijom i tužilaštvom, otišao 7. novembra oko 12 časova da preda 27.500 evra sada osumnjičenima u jedan lokal na Terazijama. Prostor je bio tajno ozvučen i pokriven kamerama. Da li je Stojković bio ozvučen, što je uobičajena praksa, ili su uređaji postavljeni drugde, zasad ne žele da otkriju ni on ni istražitelji.

Međutim, optuženi Janković na saslušanju je tvrdio da je odbio da primi novac koji mu je nudio Stojković i da se to može videti na snimcima za koje mu je predočeno da su urađeni. On je negirao navode krivične prijave da je navodno sa Đurkovićem i Stefanovićem oštećenom Stojkoviću ponudio na prodaju više zemljišnih parcela na području Čukarice.

- Objasnio je prirodu odnosa i poznanstvo sa Stojkovićem. Janković nema parcele, nije ih nudio, niti je učestvovao u dogovoru o prodaji - tvrdi Minić.

Snimci primopredaje novca

Glavni dokaz protiv osumnjičenih da su prevarili Stojkovića jesu audio-video snimci primopredaje novca u lokalu na beogradskim Terazijama na dan hapšenja, 7. novembra. 

(Blic)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner