Хроника

Након уплаћене кауције од 50000 евра, функционер ДСС Урош Јанковић пуштен да се брани са слободе

Штампа
петак, 11. новембар 2016.

Чланови ДСС скупили су 50.000 евра, колико је суд одредио јемство, да ухапшени функционер те странке Урош Јанковић (37) може да се брани са слободе.

Он је синоћ пуштен из притвора у београдском Окружном затвору, познатијем као ЦЗ.

- Чланови и пријатељи ДСС скупили су 50.000 евра, које сам ја одмах предао суду - рекао је за “Блиц” адвокат Момчило Минић, бранилац Јанковића.

Да подсетимо, суд је прексиноћ одредио висину јемства након саслушања осумњичених. Јанковић је осумњичен да је припадао групи која је преварила репрезентативног голмана Србије Владимира Стојковића тако што му је продала туђе плацеве на општини Чукарица, фалсификујући документацију о власништву.

У пријави је као вођа групе био означен Владимир Ђурковић (39), директор чукаричког предузећа "Макиш-промет", али је он одмах пуштен након што је дао одбрану у Тужилаштву за организовани криминал.

Од седморо осумњичених, за петоро тужилаштво није тражило притвор.

Тако тужилаштво није тражило притвор ни за осумњичене Марка Зорића (39), Слађана Танића (39), Александра Ракићевића (32) и Исидору Дашић (28).

Тужилаштво је притвор, осим за Јанковића, који је био потпредседник општине Чукарица, тражило само још за Мирослава Стефановића (49), фудбалског менаџера. Суд им је одредио притвор до 30 дана, са могућношћу да се бране са слободе ако уплате јемство по 50.000 евра.

Стојковић је претходно пријавио полицији да сумња да су га преварили јер је код нотара открио да су потписе на уговорима према којима је постао власник плацева на општини Чукарица фалсификовани.

Након пријаве полиција је закључила да су документа фалсификована, тако да су у њима као власници плацева представљени неки од осумњичених, а заправо то нису били.

Након тога, Стојковић је, по договору са полицијом и тужилаштвом, отишао 7. новембра око 12 часова да преда 27.500 евра сада осумњиченима у један локал на Теразијама. Простор је био тајно озвучен и покривен камерама. Да ли је Стојковић био озвучен, што је уобичајена пракса, или су уређаји постављени другде, засад не желе да открију ни он ни истражитељи.

Међутим, оптужени Јанковић на саслушању је тврдио да је одбио да прими новац који му је нудио Стојковић и да се то може видети на снимцима за које му је предочено да су урађени. Он је негирао наводе кривичне пријаве да је наводно са Ђурковићем и Стефановићем оштећеном Стојковићу понудио на продају више земљишних парцела на подручју Чукарице.

- Објаснио је природу односа и познанство са Стојковићем. Јанковић нема парцеле, није их нудио, нити је учествовао у договору о продаји - тврди Минић.

Снимци примопредаје новца

Главни доказ против осумњичених да су преварили Стојковића јесу аудио-видео снимци примопредаје новца у локалу на београдским Теразијама на дан хапшења, 7. новембра. 

(Блиц)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]