Početna strana > Hronika > Najmanje dve osobe poginule, a 16 povređeno, u eksploziji u fabrici protivgradnih raketa u Leštanima
Hronika

Najmanje dve osobe poginule, a 16 povređeno, u eksploziji u fabrici protivgradnih raketa u Leštanima

PDF Štampa El. pošta
utorak, 23. novembar 2021.

U eksploziji u fabrici u Leštanima poginule su najmanje dve osobe a 16 je povređeno, dok su pripadnici Sektora za vanredne situacije uspeli da stabilizuju situaciju, izjavio je komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović.

Precizirao je da su vatrogasci spasioci spasili pet osoba u saradnji sa ekipama hitne pomoći i policije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Komandno operativni centar Vatrogasno spasilačke brigade Beograd u 14.13 časova dobio je dojavu da je došlo do eksplozije u fabrici raketnog goriva u neposrednoj blizini Bubanj potoka“, rekao je Majstorović i dodao da su na lice mesta upućene adekvatne snage – 11 vozila i 36 vatrogasaca.

Dolaskom na lice mesta, kako je objasnio, ustanovljeno je da je došlo do eksplozije u magacinu površine od 240 metara kvadratnih u kome je bilo uskladišteno 500 raketa sa po 30 kilograma raketnog goriva.

„U ovom trenutku vatrogasci spasioci stabilizovali su situaciju i obavljaju pretragu terena i koriste dron sa termovizijom kako bi se locirali eventualno stradali i povređeni“, rekao je Majstorović.

RTS javlja da je deo povređenih prevezen u Urgentni centar, a deo u VMA.

Kako RTS saznaje, u pogonu u kom se proizvode rakete nalazilo se 40 radnika.

Na snimku objavljenom na Tviteru vide se automobili koji gore u neposrednoj blizini fabrike.

 

 

Kako „Nova.rs“ saznaje od meštana prigradskog naselja Leštane, eksplozija je bila snažna, a pojedinim građanima su popucala stakla na prozorima.

 

 

Slična eksplozija u pogonu za proizvodnju goriva za protivgradne rakete fabrike „Edepro“ dogodila se i 2008. godine, kada su povređena trojica radnika. Eksplozija i nesreća su se dogodile u pogonu koji je služio za mešanje supstanci koje se koriste za punjenje raketa.

(N1)