Početna strana > Hronika > Na Vidovdan pre deset godina Slobodan Milošević isporučen Hagu
Hronika

Na Vidovdan pre deset godina Slobodan Milošević isporučen Hagu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 28. jun 2011.

Slobodan Milošević, bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije, odlukom Vlade Srbije (od 23 člana glasao 21), pre deset godina na Vidovdan prebačen je iz beogradskog Centralnog zatvora u pritvor Haškog tribunala.

Tokom rata na Kosovu, maja 1999. godine, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju podigao je optužnicu protiv Miloševića za zločine protiv čovečnosti. Optužbe za kršenje običaja rata i Ženevske konvencije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i za genocid u Bosni i Hercegovini dodate su godinu i po dana kasnije. Slobodan Milošević nije dočekao kraj suđenja – umro je zatvoru Haškog tribunala 11. marta 2006.

Transferu Miloševića u Hag prethodila je odluka Vlade Srbije da u saradnji s Tribunalom postupi prema Haškom statutu. Pre toga, 14. juna, usvojen je Zakon o saradnji s MKSJ, koji je posle šest dana povučen iz parlamenta, pošto je Srpsko nacionalno veće odbilo da ga prihvati. Vlada SRJ je 23. juna usvojila dekret kojim je ozvaničena saradnja. Rezultat je bilo izručenje Miloševića.

Transfer Miloševića u Hag izazvao je različita reagovanja. Jedna od posledica bila je ostavka saveznog premijera Zorana Žižića, a tadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica o transferu je saznao putem elektronskih medija.

Za razliku od transfera, koji je obavljen tajno, helikopterom do Tuzle, a potom u Hag, hapšenje koje je počelo poslednjeg dana marta 2001. godine praćeno je iz minuta u minut. Miloševiću je dat rok do 20 časova da se odazove sudskom opozivu za saslušanje po krivičnim prijavama. Iz vile "Mir", koja je bila prebivalište Slobodana Miloševića i njegove porodice posle 5. oktobra 2000, stigla je poruka: "Živog me nećete odvesti u zatvor". Iz vile je u ranim jutarnjim satima 31. marta 2001. pucano na policiju i pri tom su ranjene tri osobe. Kasnije je ustanovljeno da je pucala njegova ćerka Marija.

Drama je, inače, počela u petak 30. marta 2001. kada je, nešto pre 20 časova, policija blokirala sve prilaze Užičkoj ulici. Oko pola tri posle ponoći stigli su pripadnici specijalne jedinice policije, koji su upali u dvorište vile i počela je pucnjava. Sat kasnije stigao je oklopni transporter, a oko vile je već bilo i stotinak Miloševićevih pristalica.

Drama je okončana posle 35 časova. Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. i smešten na prvom spratu Centralnog zatvora. Istražni sudija, koji mu je odredio 30 dana pritvora, saslušavao ga je puna četiri sata. U Centralnom zatvoru je ostao do Vidovdana 2001. i isporuke Haškom tribunalu.

Hapšenju su prethodili razgovori o predaji koje je Milošević obavio sa Čedomirom Jovanovićem, Zoranom Đinđićem i Dušanom Mihajlovićem. Milošević je tražio garancije da neće biti izručen Hagu i da će njegova porodica biti zaštićena. Kad je dobio garancije, Milošević se predao MUP-u.

(NSPM)