Хроника

На Видовдан пре десет година Слободан Милошевић испоручен Хагу

Штампа
уторак, 28. јун 2011.

Слободан Милошевић, бивши председник Србије и СР Југославије, одлуком Владе Србије (од 23 члана гласао 21), пре десет година на Видовдан пребачен је из београдског Централног затвора у притвор Хашког трибунала.

Током рата на Косову, маја 1999. године, Међународни кривични суд за бившу Југославију подигао је оптужницу против Милошевића за злочине против човечности. Оптужбе за кршење обичаја рата и Женевске конвенције у Хрватској и Босни и Херцеговини и за геноцид у Босни и Херцеговини додате су годину и по дана касније. Слободан Милошевић није дочекао крај суђења – умро је затвору Хашког трибунала 11. марта 2006.

Трансферу Милошевића у Хаг претходила је одлука Владе Србије да у сарадњи с Трибуналом поступи према Хашком статуту. Пре тога, 14. јуна, усвојен је Закон о сарадњи с МКСЈ, који је после шест дана повучен из парламента, пошто је Српско национално веће одбило да га прихвати. Влада СРЈ је 23. јуна усвојила декрет којим је озваничена сарадња. Резултат је било изручење Милошевића.

Трансфер Милошевића у Хаг изазвао је различита реаговања. Једна од последица била је оставка савезног премијера Зорана Жижића, а тадашњи председник СРЈ Војислав Коштуница о трансферу је сазнао путем електронских медија.

За разлику од трансфера, који је обављен тајно, хеликоптером до Тузле, а потом у Хаг, хапшење које је почело последњег дана марта 2001. године праћено је из минута у минут. Милошевићу је дат рок до 20 часова да се одазове судском опозиву за саслушање по кривичним пријавама. Из виле "Мир", која је била пребивалиште Слободана Милошевића и његове породице после 5. октобра 2000, стигла је порука: "Живог ме нећете одвести у затвор". Из виле је у раним јутарњим сатима 31. марта 2001. пуцано на полицију и при том су рањене три особе. Касније је установљено да је пуцала његова ћерка Марија.

Драма је, иначе, почела у петак 30. марта 2001. када је, нешто пре 20 часова, полиција блокирала све прилазе Ужичкој улици. Око пола три после поноћи стигли су припадници специјалне јединице полиције, који су упали у двориште виле и почела је пуцњава. Сат касније стигао је оклопни транспортер, а око виле је већ било и стотинак Милошевићевих присталица.

Драма је окончана после 35 часова. Милошевић је ухапшен 1. априла 2001. и смештен на првом спрату Централног затвора. Истражни судија, који му је одредио 30 дана притвора, саслушавао га је пуна четири сата. У Централном затвору је остао до Видовдана 2001. и испоруке Хашком трибуналу.

Хапшењу су претходили разговори о предаји које је Милошевић обавио са Чедомиром Јовановићем, Зораном Ђинђићем и Душаном Михајловићем. Милошевић је тражио гаранције да неће бити изручен Хагу и да ће његова породица бити заштићена. Кад је добио гаранције, Милошевић се предао МУП-у.

(НСПМ)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]