Početna strana > Hronika > Na KiM, u organizaciji Prištine, održani parlamentarni izbori; CIK "Kosova": Izlaznost oko 44 odsto, najviša u opštinama sa srpskom većinom; Aljbin Kurti, Isa Mustafa i Kadri Veselji proglasili pobedu
Hronika

Na KiM, u organizaciji Prištine, održani parlamentarni izbori; CIK "Kosova": Izlaznost oko 44 odsto, najviša u opštinama sa srpskom većinom; Aljbin Kurti, Isa Mustafa i Kadri Veselji proglasili pobedu

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 06. oktobar 2019.

Na Kosovu i Metohiji održani su vanredni parlamentarni izbori u organizaciji privremenih institucija u Prištini. Prvi put glasanje nije bilo moguće sa srpskim dokumentima.

23:51 CIK: Samoopredeljenje prešlo u vodstvo

Samoopredeljenje Aljbina Kurtija vodi na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu sa 26,10 odsto glasova, dok Demokratski savez Kosova ima 25,21 odsto, pokazuju rezultati koje je objavila kosovska Centralna izborna komisija (CIK), na osnovu 77 odsto prebrojanih glasova.

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija koja je osvojila 21,7 odsto glasova, sledi koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Kosova sa 11,6 odsto, dok koalicija Socijaldemokratske inicijative, Alijanse novo Kosovo i Partije pravde ima 5,08 odsto glasova, objavljeno je na sajtu CIK-a.

Od srpskih partija ubedljivo vodi Srpska lista koja je prema do sada poznatim rezultatima obezbedila svih 10 mesta koja pripadaju srpskoj zajednici.

23:22 Veselji: Narod je kazao svoje, bićemo deo opozicije

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji objavio je da će njegova stranka od sada biti deo opozicije, jer na prevremenim parlamentarnim izborima nije osvojila najviše glasova.

"Mnogo smo radili da pobedimo na ovim izborima, ali u tome nismo uspeli. Narod je kazao svoje. Mi ćemo biti deo opozicije", rekao je Veselji na konferenciji za novinare.

22:57 NVO: DSK, Samoopredeljenje i DPK osvojili najviše glasova

Demokratski savez Kosova osvojio je prvo mesto sa 24,83 odsto glasova na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, prema preliminarnim rezultatima koje je objavila koalicija nevladinih organizacija "Demokratija na delu" (DnD).

Prema rezultatima koalicije nevladinih organizacija DnD koja je nadgledala izborni proces, na osnovu 53 odsto prebrojanih glasova na drugom mestu je Samoopredeljenje sa 23,63 odsto glasova, dok je na trećem mestu Demokratska partija Kosova sa 22,83 odsto.

Koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Kosova osvojila je 12,8 odsto, dok je koalicija Socijaldemokratske inicijative, Alijanse novo Kosovo i Partije pravde dobila 5,29 odsto glasova.

Od srpskih stranaka vodi Srpska lista sa 6,35 odsto glasova, koalicija Sloboda osvojila je 0,19 odsto, Samostalna liberalna stranka 0,16 odsto, a Partija kosovskih Srba 0,08 odsto glasova.

U ove rezultate nisu uključeni glasovi putem pošte, glasovi dijaspore i glasovi osoba sa posebnim potrebama.

Ukupna izlaznost na izborima bila je 783.423 ili 44,15 odsto upisanih birača.

22:05 Vučić: Ubedljiva pobeda Srpske liste, najdraža do sada

Srpska lista osvojila je više od 90 odsto glasova u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vučić je kazao da je Srpska lista na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu ostvarila najubedljiviju pobedu u svojoj istoriji.

21:57 DSK osvojio 64.521, a Samopredeljenje 59.492 glasa

Centralna izborna komisija objavila je da je na osnovu 35 odsto prebrojanih listića najviše glasova dobio Demokratski savez Kosova - 64.521 glas.

 Na sajtu CIK-a na drugom mestu je Samoopredeljenje 59.492 glasova, dok je treća Demokratska partija Kosova sa 57.717 glasova.

Koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija Kosova imaju 33.225 glasova.

Srpska lista je dobila 13.994 glasova, dok su ostale stranke zajedno dobile 25.242 glasa.

Očekuje se da će se preliminarni rezultati izbora biti poznati pre ponoći.

U njih nisu uključeni glasovi iz dijaspore, glasovi poštom i glasovi osoba sa posebnim potrebama.

21:07 CIK: Najveća izlaznost u srpskim sredinama

Najveća izlaznost zabeležena je u opštinama sa srpskom većinom, objavljeno je na sajtu Centralne izborne komisije (CIK).

Najveći odziv birača zabeležen je u opštini Zubin Potok, gde je glasalo 57,31 odsto upisanih glasača.

Na drugom mestu je opština Štrpce sa 55,18 odsto, slede Klokot sa 51,91, Novo Brdo sa 51,86 odsto, Zvečan sa 51,63 i Ranilug 51,20 odsto.

Na sedmoj poziciji po broju glasača je opština Leposavić sa 46,84 odsto, zatim Parteš sa 45,96 odsto, Gračanica sa 44,82 odsto i poslednja po izlaznosti od opština sa srpskom većinom je opština Severna Mitrovica.

Političke stranke Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, Demokratski savez Kosova (DSK) Ise Mustafe i Demokratska partija Kosova (DPK) Kadrija Veseljija, proglasile su pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Zamenik predsednika DSK Ljutfi Haziri na konferenciji za medije izjavio je da prema podacima dobijenim od timova na biralištima vodi DSK, te da se nalazi ispred Samoopredeljenja koje je druga stranka po broju glasova.

"Prema rezultatima koje smo dobili od anketa, mi smo pobednici na izborima. Prva stranka u podršci građana i srećni smo što smo kao opozicioni blok postigli dobar rezultat. Imamo prednost, vođstvo prema Samoopredeljenju kao drugoj stranci", rekao je Haziri.

Haziri je odbio da odgovori na pitanje sa kojom partijom će ići u postizbornu koaliciju i istakao "uz ono što smo rekli ne, sigurno ne sa DPK".

Rukovodstvo i aktivisti Samoopredeljenja počeli su da slave u svom sedištu nakon što su čuli rezultate izlaznih anketa, ali i informacije svojih aktivista.

Lider i kandidat za premijera Kosova iz DPK Kadri Veselji pozvao je svoje simpatizere da proslave pobedu u Prištini.

Lider Socijaldemokratske inicijative koja je bila u predizbornoj koaliciji sa Alijansom novo Kosovo i Partijom pravde na konferenciji za novinare rekao je da je njegova stranka postigla zapaženi rezultat na izborima i da za sada ima sedam poslaničkih mesta i očekuje da dobije i osmo.

Prema podacima izlaznih anketa prištinske televizije Klan Kosova, prva dva mesta dele Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje sa 30 odsto dobijenih glasova.

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova sa 22,28 odsto glasova, slede Alijansa za budućnost Kosova u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Kosova sa 10,58 odsto glasova.

20:06 Opoziciji najviše mesta u novom sazivu parlamenta

Izlazne ankete Instituta za studije javnosti (PIPOS) i Radio televizije Kosova pokazuju da su najviše glasova na današnjim izborima osvojili Samoopredeljenje Aljbin Kurtija 28,1 odsto, i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe 27,9 odsto. Te dve stranke su u prethodnom sazivu Skupštine Kosova bile u opoziciji.

Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija osvojila je 25,8 odsto. 

Prethodno je prištinska televizija Klan Kosova objavila rezultate izlaznih ankete, prema kojem dva prva mesta dele Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje sa 30 odsto dobijenih glasova.

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova sa 22,28 odsto glasova, slede Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Kosova sa 10,58 odsto glasova.

Prema istim anketama koalicija Socijaldemokratska inicijativa Kosova, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde nisu prošli izborni prag, dobili su svega 4,41 odsto. 

Prema ovakvim rezultatima DSK i Samoopredeljenje dobiće po 32 poslanička mesta, DPK 24, ABK-SDPK 11 poslaničkih mesta.

Izlazne ankete predstavljaju rezultate anketiranja birača nakon što su izašli sa birališta, a ne zvanične rezultate.

19:50 Izlaznost skoro 44 odsto

Prema podacima CIK-a, na osnovu obrađenog 71,73 odsto biračkog materijala na izbore je izašlo 43,82 odsto građana sa pravom glasa.

Na osnovu obrađenih svih biračkih mesta u sredinama sa srpskom većinom, u opštinama Čokot glasalo je 51,91 odsto birača upisanih u birački spisak, Partešu 45,96 odsto, Ranilugu 51,20 odsto, Zvečanu 51,63 odsto, severnoj Kosovskoj Mitrovici 42,99 i Novom Brdu 51,86 odsto.

Na osnovu obrađenog skoro 72 odsto biračkog materijala, u Gračanici je izlaznost bila 48,12, Štrpcu 54,19, a u Leposaviću 46,57 odsto.

19:15 Đurić: Srpske sredine apsolutne prve po izlaznosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su srpske sredine apsolutno prve po izlaznosti na izborima na Kosovu.

"Već sada imamo 1.000 glasača više nego na prethodnim izborima. Kosovska Mitrovica, Štrpce, Gračanica, samo se ređaju na listi mesta gde su Srbi masovnije izlašli na glasanje u odnosu na Albance", rekao je Đurić za televizuju Pink.

19:06 Hapšenja zbog slikanja glasačkih listića

Policija Kosova u Prizrenu saopštila je da je privela sedam osoba zbog toga što su fotografisali svoj glasački listić.

Protiv njih petoro određen je pritvor od 48 časova i pokrenut slučaj "ugrožavanja tajnosti glasanja".

Druga dvojica oslobođena su po redovnoj proceduri.

Zbog istog dela i dvojica građana u opštini Klina su privedena i prema rečima portparola Regionalne policije u Peći DŽevata Ibraja njima je određen pritvor od 48 sati.

Prema informacijama koalicije nevladinih organizacija Demokratija na delu (DnD) do 14 časova u 52 glasačka mesta identifikovana su i 83 slučaja slikanja glasačkog lista, što predstavlja krivično delo.

19:05 Zatvorena birališta

Birališta na parlamentarnim izborima na Kosovu zatvorena su u 19 časova.

18:21 Tužilaštvo traži pritvor za jednu osobu u Mitrovici

Kosovsko tužilaštvo saopštilo je da su na osnovu primljenih informacija registrovali samo jedan slučaj kršenja izbornog procesa u severnoj Kosovskoj Mitrovici i da je tužilaštvo izdalo nalog za određivanje 48-časovnog pritvora jednoj osobi, prenosi KoSSev.

"Koristimo ovu priliku da obavestimo javnost da će sve osobe koje fotografišu glasanje biti privedene radi provere da li je izvršeno krivično delo povrede tajnosti glasanja", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Prethodno je iz tog tužilaštva saopšteno da su u severnoj Kosovskoj Mitrovici, po nalogu tužioca, dve osobe (članovi izborne komisije u biračkom centru u Osnovnoj školi Sveti Sava, kontrolor reda i predsedavajući izborne komisije) pritvorene zbog sumnje da su izvršile krivično delo zloupotrebe službenog položaja tokom izbora.

17:04 U srpskim sredinama i dalje velika izlaznost

Prema podacima CIK-a o glasanju do 15h, izlaznost je i dalje povećana u opštinama sa srpskom većinom.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici izašlo je 33,43 odsto birača, u Klokotu 33,67 odsto, u Partešu 31,85 odsto, u Ranilugu 35,75 odsto, u Gračanici 34,25 odsto, u Zvečanu 39,34 odsto, u Zubinom Potoku 37,51 odsto, u Štrpcu 42,64 odsto, u Novom Brdu 39,84 odsto i u Leposaviću 37,69 odsto.

U biračke spiskove u opštinama sa srpskom većinom upisano je oko 117.000 birača, a glasa se za četiri politička subjekta, tri političke partije - Srpska lista, Partija kosovskih Srba i Samostalna liberalna stranka i koaliciju "Sloboda".

Srbi biraju deset poslanika od ukupno 120 koliko ih broji kosovski parlament.

14:38 Velika izlaznost u srpskim sredinama

U Štrpcu je najveća izlaznost od svih sredina uopšte na Kosovu do 11 časova, sa 20,34% (glasalo 2790), javlja KoSSev.

Istovremeno, moglo bi se reći da se vodi mrtva trka sa opštinom Leposavić, takođe većinski nastanjenom srpskim stanovništvom, gde je do 11 časova izlaznost bila 20,24% (3642 glasalo).

Sledeća opština po izlaznosti na celom Kosovu je Zvečan, sa 18,95% (1745), a za njom slede Novo Brdo sa 16,89% (1647) i Severna Mitrovica sa 16,27% (3653).

Ide Gračanica sa 15,49% (3382), Klokot sa 11,87% (457). Tek posle ovog niza, ide prva sredina nastanjena većinski Albancima i to Priština sa 11,45% (22384 ljudi), pa opet srpska sredina – Ranilug sa 11,26% (636).

Parteš je sredina u kojoj je zabeležena najmanja izlaznost što se tiče sredina nastanjenim većinski srpskim stanovništvom – do 11 časova, gde je glasalo 10,15% (479).

Na čitavom Kosovu najmanje je ljudi glasalo u Dragašu sa 5,72%, što je 2336 glasova.

14:35 OEBS: Nepravilnosti otklonjene, odziv dobar

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Jan Bratu navodi da je OEBS zabeležio nekoliko nepravilnosti do podneva a koje su u međuvremenu ispravljene. Naglasio je da ne vidi veće probleme za sada.

"Na osnovu izveštaja svih naših kolega koji su stacionirani na svim biračkim mestima na Severu – izveštaji su obećavajući, izbori protiču mirno i u skladu su sa propisima", poručio je Bratu, naglasivši da izgleda kao da su "izbori uspešni". Smatra da je odziv birača do sada dobar, čak i veći nego tokom prethodnih izbora.

13:26 Demokratija na delu: Neregularnosti na više desetina biračkih mesta

Nevladina organizacija Demokratija na delu, čiji aktivisti prate izbore na Kosovu, saopštila je da su na više desetina biračkih mesta na Kosovu zabeležene nepravilnosti. Najviše propusta se odnosi na nemogućnost birača da pronađu svoje ime u biračkom spiku, zatim na glasanje uz pomoć pratioca, dovoženje birača do biračkih mesta, fotografisanje glasačkih listića i na "sve veće pritiske na birače".

Iz ove organizacije kažu da će o svemu ovome naknadno izneti podatke.

U severnom delu Kosovske Mitrovice glasala su 3.653 birača, odnosno 16,27 odsto upisanih u birački spisak.

Kako je objavio CIK, u Leposaviću je glasalo 3.617 građana (20,33 odsto), u Zvečanu 1.745 (18,95 odsto), u Zubinom Potoku 1.031 (12,78 odsto).

U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom, u Gračanici je glasalo 2.808 birača (15,08 odsto), u Štrpcu 1.802 (17,99 odsto), Partešu 489 (10,15 odsto), Klokotu 457 (11,87 odsto), Ranilugu 636 (11,26 odsto) i Novom Brdu 1.647 birača (16,89 odsto).

Srbi na severu Kosova i Metohije danas masovno izlaze na glasanje za vanredne parlamentarne izbore.

12.30 - Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet obiašao je biračka mesta u Gračanici kako bi se uverio da izborni proces protiče pravilno, prenosi RTK na srpskom jeziku.

11.49 - Izlaznost do 11 časova je 9,64 odsto upisanih birača, saopštio je CIK. 

OEBS: Bilo pokušaja glasanja sa srpskim ličnim kartama

Senad Šabović, portparol OEBS-a, potvrdio je za KoSSev da je bilo pokušaja glasanja sa UNMIK i srpskim dokumentima, što je prema odluci CIK-a zabranjeno.

"Bilo je tu i tamo sporadičnih pokušaja, ali odbori prate odluke CIK-a. Od jutros do sada je sve ispoštovano", navodi Šabović.

Prema informacijama OEBS-a, navodi kosovskih medija o incidentima unutar biračkih odbora u vezi sa glasanjem sa srpskim dokumentima, nisu potvrđeni.

Prema ranijim pisanjima Gazete Express, došlo je do rasprave između članova opštinskih odbora u Zvečanu i Leposaviću zbog glasanja sa srpskim dokumentima. KTV navodi da je biračima zabranjeno da glasaju sa UNMIK i srpskom ličnom kartom, a da su samo kosovska dokumenta validna za glasanje na ovim izborima.

Privedene dve osobe u Severnoj Mitrovici

KOSOVSKA MITROVICA - Dva člana biračkog odbora u severnom delu Kosovske Mitrovice privedena su danas na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Sveti Sava".

Prema rečima regionalnog portparola Kosovske policije za sever Kosova Branislava Radovića, do privođenja je došlo "zbog neregularnosti u izbornom procesu".

"Dve osobe, članovi biračkog odbora, na biračkom mestu u OŠ 'Sveti Sava' privedene su i istraga je u toku", izjavio je Radović za Tanjug.

Mediji su preneli da su uhapšeni članovi biračkog odbora dozvolili biraču bez ličnog dokumenta da glasa sa izvodom iz matične knjige rođenih.

 Na Kosovu i Metohiji održavaju se parlamentarni izbori. Za 120 poslaničkih mesta svoje kandidate ima 25 političkih subjekata. U srpskim sredinama je registrovano blizu 120.000 birača.

Pravo glasa ima preko 1.900.000 birača, što je blizu 200.000 više nego što, prema poslednjem popisu, na Kosovu ima žitelja.

Na administrativnom prelazu Jarinje su od jutros rigoroznije kontrole, pa je vreme prolaska autobusa od 15 do 20 minuta.

Reporter RTS-a javlja da nije zabeleženo vraćanje sa prelaza.

Na izborima učestvuje 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat.

U kosovskoj skupštini Srbi imaju zagarantovanih deset mesta. Za njihovu popunu glasaće se među kandidatima Srpske liste, Samostalne liberalne stranke, Partije kosovskih Srba i koalicije "Sloboda".

Današnji izbori su sedmi po redu nakon sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Nijedan saziv skupštine i vlade od tada do sada nije imao pun mandat.

Procenjuje se da će izbore nadgledati više hiljada posmatrača. Evropska unija ima sopstvenu posmatračku misiju.

(Agencije)