Хроника

На КиМ, у организацији Приштине, одржани парламентарни избори; ЦИК "Косова": Излазност око 44 одсто, највиша у општинама са српском већином; Аљбин Курти, Иса Мустафа и Кадри Весељи прогласили победу

Штампа
недеља, 06. октобар 2019.

На Косову и Метохији одржани су ванредни парламентарни избори у организацији привремених институција у Приштини. Први пут гласање није било могуће са српским документима.

23:51 ЦИК: Самоопредељење прешло у водство

Самоопредељење Аљбина Куртија води на превременим парламентарним изборима на Косову са 26,10 одсто гласова, док Демократски савез Косова има 25,21 одсто, показују резултати које је објавила косовска Централна изборна комисија (ЦИК), на основу 77 одсто пребројаних гласова.

На трећем месту је Демократска партија Косова Кадрија Весељија која је освојила 21,7 одсто гласова, следи коалиција Алијансе за будућност Косова и Социјалдемократске партије Косова са 11,6 одсто, док коалиција Социјалдемократске иницијативе, Алијансе ново Косово и Партије правде има 5,08 одсто гласова, објављено је на сајту ЦИК-а.

Од српских партија убедљиво води Српска листа која је према до сада познатим резултатима обезбедила свих 10 места која припадају српској заједници.

23:22 Весељи: Народ је казао своје, бићемо део опозиције

Председник Демократске партије Косова (ДПК) Кадри Весељи објавио је да ће његова странка од сада бити део опозиције, јер на превременим парламентарним изборима није освојила највише гласова.

"Много смо радили да победимо на овим изборима, али у томе нисмо успели. Народ је казао своје. Ми ћемо бити део опозиције", рекао је Весељи на конференцији за новинаре.

22:57 НВО: ДСК, Самоопредељење и ДПК освојили највише гласова

Демократски савез Косова освојио је прво место са 24,83 одсто гласова на превременим парламентарним изборима на Косову, према прелиминарним резултатима које је објавила коалиција невладиних организација "Демократија на делу" (ДнД).

Према резултатима коалиције невладиних организација ДнД која је надгледала изборни процес, на основу 53 одсто пребројаних гласова на другом месту је Самоопредељење са 23,63 одсто гласова, док је на трећем месту Демократска партија Косова са 22,83 одсто.

Коалиција Алијансе за будућност Косова и Социјалдемократске партије Косова освојила је 12,8 одсто, док је коалиција Социјалдемократске иницијативе, Алијансе ново Косово и Партије правде добила 5,29 одсто гласова.

Од српских странака води Српска листа са 6,35 одсто гласова, коалиција Слобода освојила је 0,19 одсто, Самостална либерална странка 0,16 одсто, а Партија косовских Срба 0,08 одсто гласова.

У ове резултате нису укључени гласови путем поште, гласови дијаспоре и гласови особа са посебним потребама.

Укупна излазност на изборима била је 783.423 или 44,15 одсто уписаних бирача.

22:05 Вучић: Убедљива победа Српске листе, најдража до сада

Српска листа освојила је више од 90 одсто гласова у свим општинама са српском већином на Косову, саопштио је председник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре у Београду.

Вучић је казао да је Српска листа на превременим парламентарним изборима на Косову остварила најубедљивију победу у својој историји.

21:57 ДСК освојио 64.521, а Самопредељење 59.492 гласа

Централна изборна комисија објавила је да је на основу 35 одсто пребројаних листића највише гласова добио Демократски савез Косова - 64.521 глас.

 На сајту ЦИК-а на другом месту је Самоопредељење 59.492 гласова, док је трећа Демократска партија Косова са 57.717 гласова.

Коалиција Алијанса за будућност Косова и Социјалдемократска партија Косова имају 33.225 гласова.

Српска листа је добила 13.994 гласова, док су остале странке заједно добиле 25.242 гласа.

Очекује се да ће се прелиминарни резултати избора бити познати пре поноћи.

У њих нису укључени гласови из дијаспоре, гласови поштом и гласови особа са посебним потребама.

21:07 ЦИК: Највећа излазност у српским срединама

Највећа излазност забележена је у општинама са српском већином, објављено је на сајту Централне изборне комисије (ЦИК).

Највећи одзив бирача забележен је у општини Зубин Поток, где је гласало 57,31 одсто уписаних гласача.

На другом месту је општина Штрпце са 55,18 одсто, следе Клокот са 51,91, Ново Брдо са 51,86 одсто, Звечан са 51,63 и Ранилуг 51,20 одсто.

На седмој позицији по броју гласача је општина Лепосавић са 46,84 одсто, затим Партеш са 45,96 одсто, Грачаница са 44,82 одсто и последња по излазности од општина са српском већином је општина Северна Митровица.

Политичке странке Самоопредељење Аљбина Куртија, Демократски савез Косова (ДСК) Исе Мустафе и Демократска партија Косова (ДПК) Кадрија Весељија, прогласиле су победу на превременим парламентарним изборима на Косову.

Заменик председника ДСК Љутфи Хазири на конференцији за медије изјавио је да према подацима добијеним од тимова на биралиштима води ДСК, те да се налази испред Самоопредељења које је друга странка по броју гласова.

"Према резултатима које смо добили од анкета, ми смо победници на изборима. Прва странка у подршци грађана и срец́ни смо што смо као опозициони блок постигли добар резултат. Имамо предност, вођство према Самоопредељењу као другој странци", рекао је Хазири.

Хазири је одбио да одговори на питање са којом партијом ће ићи у постизборну коалицију и истакао "уз оно што смо рекли не, сигурно не са ДПК".

Руководство и активисти Самоопредељења почели су да славе у свом седишту након што су чули резултате излазних анкета, али и информације својих активиста.

Лидер и кандидат за премијера Косова из ДПК Кадри Весељи позвао је своје симпатизере да прославе победу у Приштини.

Лидер Социјалдемократске иницијативе која је била у предизборној коалицији са Алијансом ново Косово и Партијом правде на конференцији за новинаре рекао је да је његова странка постигла запажени резултат на изборима и да за сада има седам посланичких места и очекује да добије и осмо.

Према подацима излазних анкета приштинске телевизије Клан Косова, прва два места деле Демократски савез Косова и Самоопредељење са 30 одсто добијених гласова.

На трећем месту је Демократска партија Косова са 22,28 одсто гласова, следе Алијанса за будућност Косова у коалицији са Социјалдемократском партијом Косова са 10,58 одсто гласова.

20:06 Опозицији највише места у новом сазиву парламента

Излазне анкете Института за студије јавности (ПИПОС) и Радио телевизије Косова показују да су највише гласова на данашњим изборима освојили Самоопредељење Аљбин Куртија 28,1 одсто, и Демократски савез Косова Исе Мустафе 27,9 одсто. Те две странке су у претходном сазиву Скупштине Косова биле у опозицији.

Демократска партија Косова Кадрија Весељија освојила је 25,8 одсто. 

Претходно је приштинска телевизија Клан Косова објавила резултате излазних анкете, према којем два прва места деле Демократски савез Косова и Самоопредељење са 30 одсто добијених гласова.

На трећем месту је Демократска партија Косова са 22,28 одсто гласова, следе Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја, у коалицији са Социјалдемократском партијом Косова са 10,58 одсто гласова.

Према истим анкетама коалиција Социјалдемократска иницијатива Косова, Алијанса ново Косово и Партија правде нису прошли изборни праг, добили су свега 4,41 одсто. 

Према оваквим резултатима ДСК и Самоопредељење добиће по 32 посланичка места, ДПК 24, АБК-СДПК 11 посланичких места.

Излазне анкете представљају резултате анкетирања бирача након што су изашли са биралишта, а не званичне резултате.

19:50 Излазност скоро 44 одсто

Према подацима ЦИК-а, на основу обрађеног 71,73 одсто бирачког материјала на изборе је изашло 43,82 одсто грађана са правом гласа.

На основу обрађених свих бирачких места у срединама са српском већином, у општинама Чокот гласало је 51,91 одсто бирача уписаних у бирачки списак, Партешу 45,96 одсто, Ранилугу 51,20 одсто, Звечану 51,63 одсто, северној Косовској Митровици 42,99 и Новом Брду 51,86 одсто.

На основу обрађеног скоро 72 одсто бирачког материјала, у Грачаници је излазност била 48,12, Штрпцу 54,19, а у Лепосавићу 46,57 одсто.

19:15 Ђурић: Српске средине апсолутне прве по излазности

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да су српске средине апсолутно прве по излазности на изборима на Косову.

"Већ сада имамо 1.000 гласача више него на претходним изборима. Косовска Митровица, Штрпце, Грачаница, само се ређају на листи места где су Срби масовније излашли на гласање у односу на Албанце", рекао је Ђурић за телевизују Пинк.

19:06 Хапшења због сликања гласачких листића

Полиција Косова у Призрену саопштила је да је привела седам особа због тога што су фотографисали свој гласачки листић.

Против њих петоро одређен је притвор од 48 часова и покренут случај "угрожавања тајности гласања".

Друга двојица ослобођена су по редовној процедури.

Због истог дела и двојица грађана у општини Клина су приведена и према речима портпарола Регионалне полиције у Пећи Џевата Ибраја њима је одређен притвор од 48 сати.

Према информацијама коалиције невладиних организација Демократија на делу (ДнД) до 14 часова у 52 гласачка места идентификована су и 83 случаја сликања гласачког листа, што представља кривично дело.

19:05 Затворена биралишта

Биралишта на парламентарним изборима на Косову затворена су у 19 часова.

18:21 Тужилаштво тражи притвор за једну особу у Митровици

Косовско тужилаштво саопштило је да су на основу примљених информација регистровали само један случај кршења изборног процеса у северној Косовској Митровици и да је тужилаштво издало налог за одређивање 48-часовног притвора једној особи, преноси КоССев.

"Користимо ову прилику да обавестимо јавност да ће све особе које фотографишу гласање бити приведене ради провере да ли је извршено кривично дело повреде тајности гласања", наводи се у саопштењу тужилаштва.

Претходно је из тог тужилаштва саопштено да су у северној Косовској Митровици, по налогу тужиоца, две особе (чланови изборне комисије у бирачком центру у Основној школи Свети Сава, контролор реда и председавајући изборне комисије) притворене због сумње да су извршиле кривично дело злоупотребе службеног положаја током избора.

17:04 У српским срединама и даље велика излазност

Према подацима ЦИК-а о гласању до 15х, излазност је и даље повећана у општинама са српском већином.

У северној Косовској Митровици изашло је 33,43 одсто бирача, у Клокоту 33,67 одсто, у Партешу 31,85 одсто, у Ранилугу 35,75 одсто, у Грачаници 34,25 одсто, у Звечану 39,34 одсто, у Зубином Потоку 37,51 одсто, у Штрпцу 42,64 одсто, у Новом Брду 39,84 одсто и у Лепосавићу 37,69 одсто.

У бирачке спискове у општинама са српском већином уписано је око 117.000 бирача, а гласа се за четири политичка субјекта, три политичке партије - Српска листа, Партија косовских Срба и Самостална либерална странка и коалицију "Слобода".

Срби бирају десет посланика од укупно 120 колико их броји косовски парламент.

14:38 Велика излазност у српским срединама

У Штрпцу је највећа излазност од свих средина уопште на Косову до 11 часова, са 20,34% (гласало 2790), јавља КоССев.

Истовремено, могло би се рећи да се води мртва трка са општином Лепосавић, такође већински настањеном српским становништвом, где је до 11 часова излазност била 20,24% (3642 гласало).

Следећа општина по излазности на целом Косову је Звечан, са 18,95% (1745), а за њом следе Ново Брдо са 16,89% (1647) и Северна Митровица са 16,27% (3653).

Иде Грачаница са 15,49% (3382), Клокот са 11,87% (457). Тек после овог низа, иде прва средина настањена већински Албанцима и то Приштина са 11,45% (22384 људи), па опет српска средина – Ранилуг са 11,26% (636).

Партеш је средина у којој је забележена најмања излазност што се тиче средина настањеним већински српским становништвом – до 11 часова, где је гласало 10,15% (479).

На читавом Косову најмање је људи гласало у Драгашу са 5,72%, што је 2336 гласова.

14:35 ОЕБС: Неправилности отклоњене, одзив добар

Шеф Мисије ОЕБС-а на Косову, амбасадор Јан Брату наводи да је ОЕБС забележио неколико неправилности до поднева а које су у међувремену исправљене. Нагласио је да не види веће проблеме за сада.

"На основу извештаја свих наших колега који су стационирани на свим бирачким местима на Северу – извештаји су обећавајући, избори протичу мирно и у складу су са прописима", поручио је Брату, нагласивши да изгледа као да су "избори успешни". Сматра да је одзив бирача до сада добар, чак и већи него током претходних избора.

13:26 Демократија на делу: Нерегуларности на више десетина бирачких места

Невладина организација Демократија на делу, чији активисти прате изборе на Косову, саопштила је да су на више десетина бирачких места на Косову забележене неправилности. Највише пропуста се односи на немогућност бирача да пронађу своје име у бирачком спику, затим на гласање уз помоћ пратиоца, довожење бирача до бирачких места, фотографисање гласачких листића и на "све веће притиске на бираче".

Из ове организације кажу да ће о свему овоме накнадно изнети податке.

У северном делу Косовске Митровице гласала су 3.653 бирача, односно 16,27 одсто уписаних у бирачки списак.

Како је објавио ЦИК, у Лепосавићу је гласало 3.617 грађана (20,33 одсто), у Звечану 1.745 (18,95 одсто), у Зубином Потоку 1.031 (12,78 одсто).

У општинама са већински српским становништвом, у Грачаници је гласало 2.808 бирача (15,08 одсто), у Штрпцу 1.802 (17,99 одсто), Партешу 489 (10,15 одсто), Клокоту 457 (11,87 одсто), Ранилугу 636 (11,26 одсто) и Новом Брду 1.647 бирача (16,89 одсто).

Срби на северу Косова и Метохије данас масовно излазе на гласање за ванредне парламентарне изборе.

12.30 - Амбасадор САД у Приштини Филип Коснет обиашао је бирачка места у Грачаници како би се уверио да изборни процес протиче правилно, преноси РТК на српском језику.

11.49 - Излазност до 11 часова је 9,64 одсто уписаних бирача, саопштио је ЦИК. 

ОЕБС: Било покушаја гласања са српским личним картама

Сенад Шабовић, портпарол ОЕБС-а, потврдио је за КоССев да је било покушаја гласања са УНМИК и српским документима, што је према одлуци ЦИК-а забрањено.

"Било је ту и тамо спорадичних покушаја, али одбори прате одлуке ЦИК-а. Од јутрос до сада је све испоштовано", наводи Шабовић.

Према информацијама ОЕБС-а, наводи косовских медија о инцидентима унутар бирачких одбора у вези са гласањем са српским документима, нису потврђени.

Према ранијим писањима Газете Еxпресс, дошло је до расправе између чланова општинских одбора у Звечану и Лепосавићу због гласања са српским документима. КТВ наводи да је бирачима забрањено да гласају са УНМИК и српском личном картом, а да су само косовска документа валидна за гласање на овим изборима.

Приведене две особе у Северној Митровици

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Два члана бирачког одбора у северном делу Косовске Митровице приведена су данас на бирачком месту у Основној школи "Свети Сава".

Према речима регионалног портпарола Косовске полиције за север Косова Бранислава Радовића, до привођења је дошло "због нерегуларности у изборном процесу".

"Две особе, чланови бирачког одбора, на бирачком месту у ОШ 'Свети Сава' приведене су и истрага је у току", изјавио је Радовић за Танјуг.

Медији су пренели да су ухапшени чланови бирачког одбора дозволили бирачу без личног документа да гласа са изводом из матичне књиге рођених.

 На Косову и Метохији одржавају се парламентарни избори. За 120 посланичких места своје кандидате има 25 политичких субјеката. У српским срединама је регистровано близу 120.000 бирача.

Право гласа има преко 1.900.000 бирача, што је близу 200.000 више него што, према последњем попису, на Косову има житеља.

На административном прелазу Јариње су од јутрос ригорозније контроле, па је време проласка аутобуса од 15 до 20 минута.

Репортер РТС-а јавља да није забележено враћање са прелаза.

На изборима учествује 20 странака, четири коалиције и један независни кандидат.

У косовској скупштини Срби имају загарантованих десет места. За њихову попуну гласаће се међу кандидатима Српске листе, Самосталне либералне странке, Партије косовских Срба и коалиције "Слобода".

Данашњи избори су седми по реду након сукоба на Косову и Метохији 1999. године. Ниједан сазив скупштине и владе од тада до сада није имао пун мандат.

Процењује се да ће изборе надгледати више хиљада посматрача. Европска унија има сопствену посматрачку мисију.

(Агенције)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]