Početna strana > Hronika > Na ambasadu Slovačke u Budimpešti bačen molotovljev koktel
Hronika

Na ambasadu Slovačke u Budimpešti bačen molotovljev koktel

PDF Štampa El. pošta
sreda, 26. avgust 2009.

BRATISLAVA – Na slovačku ambasadu u Budimpešti noćas je bačen molotovljev koktel ali u napadu niko nije povređen, javio je slovački dnevnik „SME” na svom sajtu.

Ambasador Slovačke u Mađarskoj Peter Vajs napad je prijavio mađarskoj policiji.

Odnosi zvanične Bratislave i Budimpešte, ako je to uopšte moguće, još su se osetno pogoršali pošto su slovačke vlasti zabranile mađarskom predsedniku Laslu Šoljomu da dođe u pogranični grad Komarno na svečanost podizanja spomenika prvom ugarskom kralju Svetom Stefanu.

Premijer Robert Fico označio je tu posetu kao provokaciju, s obzirom da na svečanost u čast ugarskog kralja u gradnu nastanjenom pretežno slovačkim Mađarima nije pozvan ni slovački predsednik Ivan Gašparovič, niti bilo ko drugi od slovačkih zvaničnika.

„To je provokacija i pokušaj Šoljoma da slavi mađarsku državnost na suverenoj teritoriji Slovačke”, objasnio je Fico zašto je Slovačka predsednika susedne države od petka po podne do ponoći tog dana označila kao nepoželjnu osobu.

U Mađarskoj se kao skandal tumači činjenica da je Slovačka za zabranu privatne posete Šoljoma upotrebila paragraf iz evropskih smernica i sporazuma o slobodi kretanja u šengenskom prostoru koji se odnosi na teroriste, kriminalce povratnike i fudbalske huligane.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner