Хроника

На амбасаду Словачке у Будимпешти бачен молотовљев коктел

Штампа
среда, 26. август 2009.

БРАТИСЛАВА – На словачку амбасаду у Будимпешти ноћас је бачен молотовљев коктел али у нападу нико није повређен, јавио је словачки дневник „СМЕ” на свом сајту.

Амбасадор Словачке у Мађарској Петер Вајс напад је пријавио мађарској полицији.

Односи званичне Братиславе и Будимпеште, ако је то уопште могуће, још су се осетно погоршали пошто су словачке власти забраниле мађарском председнику Ласлу Шољому да дође у погранични град Комарно на свечаност подизања споменика првом угарском краљу Светом Стефану.

Премијер Роберт Фицо означио је ту посету као провокацију, с обзиром да на свечаност у част угарског краља у градну настањеном претежно словачким Мађарима није позван ни словачки председник Иван Гашпарович, нити било ко други од словачких званичника.

„То је провокација и покушај Шољома да слави мађарску државност на сувереној територији Словачке”, објаснио је Фицо зашто је Словачка председника суседне државе од петка по подне до поноћи тог дана означила као непожељну особу.

У Мађарској се као скандал тумачи чињеница да је Словачка за забрану приватне посете Шољома употребила параграф из европских смерница и споразума о слободи кретања у шенгенском простору који се односи на терористе, криминалце повратнике и фудбалске хулигане.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]