Početna strana > Hronika > Mustafa Cerić: Tadić da se izvini, Ganić i Karadžić nisu isto
Hronika

Mustafa Cerić: Tadić da se izvini, Ganić i Karadžić nisu isto

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 07. jul 2011.

SARAJEVO - Poglavar Islamske zajednice u BiH reis Mustafa Cerić ocenio je da je "neprimereno, sramno i licemerno" to što je predsednik Srbije Boris Tadić tokom jučerašnje posete BiH izjednačio Jovana Divjaka, Iliju Jurišića i Ejupa Ganića sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.

"Tadić je mogao što-šta kazati, ali upoređivati akademika Ganića na bilo koji način sa osumnjičenima za ratni zločin genocida Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem je krajnje licmerno i nemoralno", rekao je Cerić, prenela je Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

Cerić je istakao da je "očito da za srbijanskog predsednika ništa ne znači činjenica da je Ganić oslobođen svih optužbi pred sudom u Londonu, koje mu beogradska obaveštajna služba nameće svih ovih godina". Reis Cerić ocenio je da bi Tadić trebalo da se izvini Ganiću za "beogradsku klevetu i patnju koju je preživeo on i njegova porodica u Londonu", kao i da mu obezbedi da "može slobodno i bez straha da poseti svoju rodbinu u Novom Pazaru".

Poglavar IZ BiH poručio predsedniku Srbije da "jednom mora shvatiti" da se ne mogu izjednačavati oni koji su branili Sarajevo i oni koji su ga četiri godine granatirali "bez milosti i bez stida".

"Zato tražimo da se Tadić izvini patriotama ovoga grada, svim žrtvama genocida u BiH i svim ljudima dobre volje za neprimereno izjednačavanje boraca za slobodu i ljudsku čast i agresora koji su ubijali nevinu sarajevsku decu", naveo je Cerić.

Tokom jučerašnje posete Sarajevu predsednik Srbije je, na pitanje da li je sa zvaničnicima BiH razgovarao o hapšenju Divjaka, Ganića i Jurišića, odgovorio da ima veliku rezervu i da ne oseća bilo kakvu naklonost prema osobama optuženim za ratne zločine. Tadić je ocenio da su jedino sudovi nadležni da odlučuju o tim pitanjima, kao i u procesima protiv Karadžića i Mladića.

(Kurir)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner