Хроника

Мустафа Церић: Тадић да се извини, Ганић и Караџић нису исто

Штампа
четвртак, 07. јул 2011.

САРАЈЕВО - Поглавар Исламске заједнице у БиХ реис Мустафа Церић оценио је да је "непримерено, срамно и лицемерно" то што је председник Србије Борис Тадић током јучерашње посете БиХ изједначио Јована Дивјака, Илију Јуришића и Ејупа Ганића са Радованом Караџићем и Ратком Младићем.

"Тадић је могао што-шта казати, али упоређивати академика Ганића на било који начин са осумњиченима за ратни злочин геноцида Радованом Караџићем и Ратком Младићем је крајње лицмерно и неморално", рекао је Церић, пренела је Муслиманска информативна новинска агенција (МИНА).

Церић је истакао да је "очито да за србијанског председника ништа не значи чињеница да је Ганић ослобођен свих оптужби пред судом у Лондону, које му београдска обавештајна служба намеће свих ових година". Реис Церић оценио је да би Тадић требало да се извини Ганићу за "београдску клевету и патњу коју је преживео он и његова породица у Лондону", као и да му обезбеди да "може слободно и без страха да посети своју родбину у Новом Пазару".

Поглавар ИЗ БиХ поручио председнику Србије да "једном мора схватити" да се не могу изједначавати они који су бранили Сарајево и они који су га четири године гранатирали "без милости и без стида".

"Зато тражимо да се Тадић извини патриотама овога града, свим жртвама геноцида у БиХ и свим људима добре воље за непримерено изједначавање бораца за слободу и људску част и агресора који су убијали невину сарајевску децу", навео је Церић.

Током јучерашње посете Сарајеву председник Србије је, на питање да ли је са званичницима БиХ разговарао о хапшењу Дивјака, Ганића и Јуришића, одговорио да има велику резерву и да не осећа било какву наклоност према особама оптуженим за ратне злочине. Тадић је оценио да су једино судови надлежни да одлучују о тим питањима, као и у процесима против Караџића и Младића.

(Курир)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]