Početna strana > Hronika > MUP: Privedeno pet osoba zbog krađe lokomotive Železničkog muzeja; Nenad Vojčić: Preduzeće "Beograd na vodi" je pre izvesnog vremena preuzelo brigu o zemljištu gde se depo nalazi
Hronika

MUP: Privedeno pet osoba zbog krađe lokomotive Železničkog muzeja; Nenad Vojčić: Preduzeće "Beograd na vodi" je pre izvesnog vremena preuzelo brigu o zemljištu gde se depo nalazi

PDF Štampa El. pošta
sreda, 12. septembar 2018.

Pet osoba privedeno je zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo teške krađe na štetu preduzeća "Železnice Srbije", saopštio je večeras MUP.

Petorica muškaraca, od kojih su dvojica starosti od 36 godina, dok su ostala trojica starosti 29, 28 i 24 godine, sumnjiče se da su 3. septembra ove godine ušli u zgradu "Ložionice" u Bulevaru vojvode Mišića u Beogradu, koja je u vlasništvu Železničkog muzeja, i brener aparatom isekli delove lokomotive "Pula", precizirano je.

Po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva, dodao je MUP, protiv njih će biti podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Najstarija lokomotiva iz kolekcije Železničkog muzeja, napravljena 1864. godine, isečena je i u delovima odneta iz Depoa muzeja, koji je deo Ložionice beogradske Železnicke stanice, u blizini Beogradskog sajma.

Kako i gde je Srbija "čuvala" svetski raritet

Ukradena lokomotiva iz muzejskog depoa Železnica Srbije - vest je koja je izazvala nevericu.

Podeljena su i mišljenja oko toga - kako je uopšte moguće da se ukrade lokomotiva, koja je ujedno i jedan od najvrednijih eksponata.

Ekipa Prve televizije posetila je depo, kako bi pokazala u kakvim uslovima je čuvana istorija naše železnice.

Muzejski depo Železnica Srbije je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika.

U okolnostima koje su zabeleženi kamerom, već godinama, Srbija čuva - odnosno, čuvala je - svetski raritet.

Plac, bez ikakve zaštite, nedavno su posetili razbojnici koji su ukrali ili uništili lokomotivu, ručno kovani vagon, strugove...

"Pa ima mesec dana kako su sekli. Pošto ja živim tu u ložionici i znam. Pored mene to prođe", kaže jedna od očevidaca.

Prema rečima direktora Muzeja, najveća šteta napravljena je uništenjem lokomotive čiji su delovi isečeni i odneti sa depoa. Inače, reč je o lokomotivi koja datira iz 1864. godine i starija je od srpske železnice.

Nadležni kažu - nasrtanje lopova traje već duže vreme.

"Svi su znali šta se tu nalazi, dve godine ja pričam da je to najvrednije što Srbija ima, dve godine ne uspevamo da to izmestimo. Tražena je saglasnost da se eksponati izmeste u garažu Plavog voza. I od železnice, moj muzej je osnovala vlada."

I oni vam to nisu dozvolili?

"Ne, dozvolili su ali je išlo jako sporo", navodi Nenad Vojčić, direktor železničkog muzeja.

U međuvremenu, objekat je ostao i bez obezbeđenja.

Onima koji su počinili ovo vandalsko delo verovatno ne znači mnogo činjenica čija je tačno nadležnost briga o depou. Pokušali smo da dođemo do te informacije i shvatili smo da nije lako. Direktor muzeja Nenad Vojčić rekao je da je pre izvesnog vremena preduzeće "Beograd na vodi" preuzelo brigu o zemljištu gde se depo i nalazi. Ipak u tom preduzeću, imaju nešto drugačije mišljenje.

"Kompanija još nije preuzela tu parcelu, njome ne upravlja niti ima ikakve ingerencije vezane za obezbeđenje imovine koja se tamo nalazi", navela je ta kompanija.

Uništena lokomotiva iz 19. veka bila je u depou od 1952. godine.

(N1, Prva)

Videti još: Beograd: Najstarija lokomotiva iz kolekcije Železničkog muzeja, napravljena 1864. godine, isečena i u delovima izneta iz depoa koji se nalazi na prostoru „Beograda ba vodi“