Početna strana > Hronika > MSP Turske: Kina na osnovu proizvoljnih optužbi pritvorila milion Ujgura u koncentracione logore
Hronika

MSP Turske: Kina na osnovu proizvoljnih optužbi pritvorila milion Ujgura u koncentracione logore

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 10. februar 2019.

 Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je da je način na koji se Kina odnosi prema manjinskim Ujgurima u toj zemlji "velika sramota za čovečanstvo".

U saopštenju koje je potpisao portparol turskog ministarstva Hami Aksoj navedeno je da "više nije tajna" da je Kina na osnovu proizvoljnih optužbi pritvorila više od milion Ujgura u "koncentracione logore", prenosi AP.

Aksoj je naveo da se pripadnici ovog turkijskog naroda muslimanske veroispovesti suočeni sa pritiskom i "sistematskom asimilacijom" u zapadnom delu Kine. 

On je poručio da je Turska podelila sa Kinom gledište koje ima po tom pitanju "na svim nivoima" i zatražio od vlasti u Pekingu da zatvore pritvorske jedinice i poštuju ljudska prava. 

AP podseća da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan jednom prilikom optužio Kinu za "genocid", ali je od tada uspostavio bliže diplomatske i ekonomske odnose sa Pekingom. 

Agencija navodi da je Kina intenzivirala bezbednosne akcije nad Ujgurima koje su pokrenute nakon krvave pobune iz 2009. godine, nakon čega je dosta njih pobeglo, a među njima je bilo mnogo onih koji su otputovali u Tursku.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner