Хроника

МСП Турске: Кина на основу произвољних оптужби притворила милион Ујгура у концентрационе логоре

Штампа
недеља, 10. фебруар 2019.

 Министарство спољних послова Турске саопштило је да је начин на који се Кина односи према мањинским Ујгурима у тој земљи "велика срамота за човечанство".

У саопштењу које је потписао портпарол турског министарства Хами Аксој наведено је да "више није тајна" да је Кина на основу произвољних оптужби притворила више од милион Ујгура у "концентрационе логоре", преноси АП.

Аксој је навео да се припадници овог туркијског народа муслиманске вероисповести суочени са притиском и "систематском асимилацијом" у западном делу Кине. 

Он је поручио да је Турска поделила са Кином гледиште које има по том питању "на свим нивоима" и затражио од власти у Пекингу да затворе притворске јединице и поштују људска права. 

АП подсећа да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган једном приликом оптужио Кину за "геноцид", али је од тада успоставио ближе дипломатске и економске односе са Пекингом. 

Агенција наводи да је Кина интензивирала безбедносне акције над Ујгурима које су покренуте након крваве побуне из 2009. године, након чега је доста њих побегло, а међу њима је било много оних који су отпутовали у Турску.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]