Početna strana > Hronika > Monasi okupljeni oko vladike Artemija demantuju Blic
Hronika

Monasi okupljeni oko vladike Artemija demantuju Blic

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 15. novembar 2010.

U ekskluzivnoj izjavi za „Borbu za veru“, komentarišući laž plasiranu u „Blicu“  (koju su preneli još neki dnevni listovi) o navodnom „pismu vladike Artemija i grupe bivših monaha manastira Crne Reke“, u kome Vladika i monasi tobože obaveštavaju  SA Sinod SPC  „da će ukoliko im se ne vrati Raško-prizrenska eparhija osnovati novu 'istinsku Svetosavsku crkvu'“, otac Nikolaj Crnorečki je rekao:

„Zatečeni smo novinarskim izmišljotinama, jer naši monasi nisu nikom davali nikakve izjave, a pogotovo ne o osnivanju navodne „Svetosavske Crkve“, kao što nije bilo ni bilo kakvog pisma Sinodu. Na žalost, medijska hajka protiv našeg duhovnika, vladike Artemija, nastavlja se još većom žestinom što se SA Sabor više približava. Ostajemo verni Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i svom duhovnom ocu koji ide putem Svetog Save i Svetog Justina Ćelijskog“.

A da se radi o žestokoj medijskoj hajci na ep. Artemija i njemu poslušno monaštvo, u kojoj se ne biraju sredstva, govori i činjenica da se u današnjem „Kuriru“, u članku pod naslovom „Artemije osniva novu crkvu “, pominje pismo „kojim je pre dva dana poručio Svetom arhijerejskom Sinodu SPC da ne priznaje njegove odluke“, i kojim je, kako piše „Kurir“, „umirovljeni vladika Artemije krenuo u napad uoči redovnog zasedanja Sabora zakazanog za 17. novembar“. Pošto su svi citati u „Kuriru“ iz pisma koje je vladika Artemije uputio Sinodu 13. 10. 2010. godine, a koje je objavljeno u nedeljniku „Svedok“ br. 745-746, 2. novembra 2010, postavlja se pitanje: o kakvom se to pismu vladike Artemija Sinodu od pre dva dana radi? Kao što vidimo, otac Nikolaj odlučno demantuje postojanje takvog pisma. Pošto takvo pismo, očigledno, ne postoji, već su ga izmislili progonitelji vladike Artemija iz crkvenih redova, jasno je da se dnevni listovi, uključeni u orkestriranu kampanju protiv ep. Artemija, pozivaju na Vladikino pismo Sinodu od 10. oktobra 2010. Međutim, nejasno je kako to da niko osim „Blica“, „Kurira“, još nekih dnevnih listova i „poverljivih izvora iz Sinoda“, u pomenutom pismu ne može pročitati izjavu vladike Artemija da će osnovati „istinsku Svetosavsku crkvu", ukoliko mu se ne vrati Raško – prizrenska eparhija? Da li se ovde radi o nekim specijalnim magijskim moćima koje dotični poseduju?

„Blic“ je, inače, kroz pero svog novinara koji je potpisao  članak pod naslovom „Artemije osniva svoju Crkvu“ od 12. 11. 2010, pokazao svoju uobičajenu neobaveštenost, ne znanje i zlonamernost. Da je to tako, može se videti iz sledećeg citata iz pomenutog članka:

Čast Nam je obavestiti Vas da se sa istom odlukom, kao nekanonskom, ne slažemo, da je ne primamo, i da joj se ne možemo povinovati - piše Artemije u prvom licu množine, što za odbegle monahe i bivše klirike iz manastira Crna reka, koji su se privremeno okućili na imanju „grešnog Milije kraj Čačka”, predstavlja najavu da „nisu usamljeni i da će uz podršku nekih arhijereja, ako im se ne vrati Raško-prizrenska i Kosovsko-metohijska eparhija, osnovati novu istinsku Svetosavsku crkvu!

Ovo „Nam“ pisano velikim slovom u okviru obraćanja vladike Artemija, je uobičajeni način na koji episkop piše zvanične akte i karakteristično je za crkvenu prepisku. Kao što obraćanje sa „Vi“ iz poštovanja, ne znači da je pred nama nekoliko ljudi, tako i vladičansko „Nas“ ne znači najavu pridruživanja još nekih episkopa vladici Artemiju u poduhvatu osnivanja "istinske Svetosavske crkve", kako to tumači "Blic", nego je sastavni deo crkvenog bontona. No, „Blicovi“ novinari, koji kao da su imali problema čak i sa srednjoškolskim obrazovanjem, ovo ne samo da ne mogu da shvate, nego nemajući znanja elementarne stilistike, grade konstrukcije kako to progoniteljima vladike Artemija iz redova SPC odgovara.

A kakve su razmere neobaveštenosti „Blica“ koji pretenduje na izveštavanje o aktuelnim događanjima u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, govori i činjenica da se naš uvaženi saradnik Grešni Miloje Stevanović naziva „grešni Milija“.

Po svemu sudeći, "poverljivi izvori iz Sinoda" nisu se baš proslavili izborom svojih saradnika za medijsku kampanju koju vode pritiv vladike Artemija.

(http://borbazaveru.info/content/view/3031/1/)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner