Početna strana > Hronika > „Moderna“: Naša vakcinu za decu od šest do 11 godina daje robustan imuni odgovor po pitanju antitela, žurimo da podnesemo podatke svetskim regulatornim telima kako bi dobili odobrenje za upotrebu
Hronika

„Moderna“: Naša vakcinu za decu od šest do 11 godina daje robustan imuni odgovor po pitanju antitela, žurimo da podnesemo podatke svetskim regulatornim telima kako bi dobili odobrenje za upotrebu

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 25. oktobar 2021.

Kompanija Moderna je objavila pozitivne rezultate svoje antikovid vakcine kod dece stare od šest do 11 godina, koje namerava uskoro da podnese regulatornim telima u svetu za dobijanje odobrenja za upotrebu.

Kliničke probe sprovedene na više od 4.700 dece tog uzrasta pokazuju „robustan“ imuni odgovor po pitanju antitela, „povoljan profil obezbeđenja“ i preparat koji se uglavnom dobro toleriše, navela je Moderna u saopštenju.

Najčešći nus efekti su umor, glavobolja, temperatura i bol u ruci gde je primljena inekcija.

„Žurimo se da podnesemo podatke svetskim regulatornim agencijama“, rekao je šef Moderne Stefan Bansel.

Doza za decu prilagođena je na 50 mikrograma, u odnosu na 100 mikrograma za starija godišta. Ta doza od 50 mikrograma je takođe izabrana za Moderninu buster dozu za starije, koja je nedavno odobrena u SAD.

Ovaj rezultat znači da bi uskoro u SAD mogle da budu na raspolaganju dve antikovid vakcine za mlađu decu.

Američka agencija za lekove (FDA) treba u utorak da se sastane da razmatra zahtev za odobrenje za upotrebu Fajzerove vakcine za decu staru od pet do 11 godina.

Moderna paralelno sprovodi kliničke probe na još mlađoj deci između šest meseci i pet godina.

(Beta)