четвртак, 25. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > ММФ: Кинеска економија престиже америчку до 2016.
Хроника

ММФ: Кинеска економија престиже америчку до 2016.

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 26. април 2011.

За пет година Сједињене Државе могле би да изгубе статус највеће економске силе на свету, предвиђа Међународни монетарни фонд. Тиме ће, десет година раније него што је већина аналитичара предвиђала, дифинитивно бити окончана “ера Америке”.

То значи да ће победник председничких избора у САД 2012. морати да се суочи са непријатном чињеницом да управља државом која доживљава економски пад.

То је први пут да је ММФ временски одредио незадрживи напредак комунистичке силе, а уколико се обистине, његова предвиђања ће значајно утицати на глобални однос снага.

Фонд, чије се седиште налази у Вашингтону, тврди да се његове процене заснивају на упоређивању куповне моћи двеју земаља. Ова вест баца сенку на будућност долара као доминантне валуте, као и на покушаје Вашингтона да смањи буџетски дефицит и заузда све већи дуг земље.

Политичари, међутим, тврде да технологија Пекинга заостаје за америчком и да већина Кинеза живи у сиромаштву. Ова азијска земља такође каска за Америком када је реч о производњи по становнику. Године 2009. ММФ је израчунао да бруто домаћи производ по глави становника у САД износи 28.000 фунти (око 32.000 евра), а у Кини 2.500  фунти (2.800 евра).

Пре само десет година, америчка економија је имала готово троструко већи обим од кинеске. Многе аналитичаре је изненадило предвиђање ММФ да ће Кина престићи Америку већ 2016, јер су очекивали да ће Сједињене Државе остати водећа економска сила барем до касних 2020-тих.

(Блиц)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер