уторак, 23. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Мирко Цветковић представио концепт развоја Србије до 2020.
Хроника

Мирко Цветковић представио концепт развоја Србије до 2020.

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 24. децембар 2010.

БЕОГРАД – Председник Владе Србије Мирко Цветковић и потпредседник Божидар Ђелић представили су данас концепт развоја Србије до 2020. који предвиђа раст запослености, БДП-а, извоза и инвестиција, а треба да буде основа дугорочне стратегије развоја земље.

Цветковић је указао да концепт развоја „Србија 2020” даје визију боље будућности укупног развоја Србије, а након консултација и јавне расправе Влада би требало да тај документ усвоји у првом кварталу следеће године. Два најважнија параметра развоја су раст БДП-а по глави становника који би до 2020. требало да буде 8.000 евра и раст запослених за више од 400.000, рекао је премијер Цветковић за округлим столом „Визија боље будућности - Србија 2020.”

Економска стратегија има за циљ да обезбеди већи стандард и бољи живот становништва, што се остварује кроз већу производњу која мора да буде дугорочно одржива. Премијер је указао да је досадашњи модел развоја који се заснивао на великој домаћој тражњи, увозу и потреби за страним средствима, исцрпио своје могућности.

„Суштина је да се привредни раст развија на производњи размењивих добара, повећању извоза и инвестиција``, казао је премијер.

Он је нагласио да су неопходне реформе у свим сегментима друштва, затим смањење јавне потрошње и инвестиције у инфраструктуру.

Цветковић је нагласио да треба дефинисати стратешке секторе Србије, а то су пољопривреда, грађевинарство, енергетика и саобраћај.

Потпредседник Владе Ђелић је рекао да је концепт развоја „Србија 2020” усаглашен са планом „Европа 2020” који је Европска комисија усвојила у марту ове године.

Он је истакао да је циљ да у Србији до 2020. буде запослено две трећине радно способног становништва од 20 до 64 године, а да је данас та стопа мања од 49 одсто.

Ђелић је рекао да су главни циљеви политике развоја Србије до 2020. повећање броја заполених, унапређење људског капитала и инвестирање у знање и техологију, раст заснован на извозу, рационална употреба енергије и смањење сиромаштва.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер